• gençlerde,
    kadınlarda,
    çocuklarda,
    uzun ince yapılı kişilerde,
    hamilelerde bazal metabolizma hızı yüksektir.

    stres,
    egzersiz,
    ateşli hastalıklar,
    havanın sıcak veya soğuk olması bazal metabolizmamızın hızını artırır.

    açlık durumu ve şok diyetlerde bu hız düşer.

    bu durumda şanslı olan birkaç tip insan vücudunu saymayacak olursak kilo vermek isteyen bünyelerin asla uzun süreli aç kalmamalarını, şok diyetlerden uzak durmalarını, egzersiz yapmalarını salık verebiliriz.
    günlük öğün sayısı altıya çıkarılabilir. kahvaltı metabolizmayı harekete geçirir. ayrıca baharat tüketiminin de metabolizmayı hızlandırdığı artık kabul edilir bir gerçektir.
  • diyet yapıyorum diyen çoğu insanın bihaber olduğu vücut aktivitesi. başlıktaki entry sayısından da anlaşılıyor öneminin yadsındığı. örneğin if başlığında 185 sayfa entry varken burada sadece 2 sayfa var. halbuki o kadar önemli bir konu ki bu. ya herkes çok iyi biliyor. ya da kimsenin bu temel vücut aktivitesinden haberi yok. bana daha çok ikincisi gibi geliyor. çünkü cevremdeki çoğu insan diyet yapıyorum ayağına bazal metabolizmasını sikip atmakla meşgul. ve buna maalesef bazı diyetisyenler de alet oluyor.

    neyse, nedir bu bazal metabolizma? vücudumuzun temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerji miktarıdır. bu enerji miktarının yüzde 27'si karaciğer, yüzde 19'u beyin, yüzde 18'i kaslar, yüzde 10'u böbrekler, yüzde 7'si kalp ve geri kalan yüzde 19'u da diğer organlar tarafından kullanılır. yani biri eksik olursa n'olur. üzerinize toprak atarlar. simdi değilse bile yakında...

    neyse peki nasıl hesaplanıyor bu meret? tekniğini bilmeye gerek yok, şuraya giriyorsun değerlerini hesaplıyorlar. teknoloji gelişmiş.

    peki bu rakam neden önemli?
    beden bu ihtiyaç altında beslendiğinde yukarıda saydığım fonksiyonlarının bazılarının sekteye uğradığı aşikar. peki vücut bu kıtlık durumunda enerji ihtiyacını nereden karşılıyor? spor yapmıyorsanız, büyük çoğunlukla kaslardan. vücut durduk yere yağ yakmıyor maalesef. yağ yakımı için bazı şartları yerine * * getirmeniz lazım. neyse bu ayrı bir konu. bedenin içinde bulunduğu ruh hali de aşağı yukarı şöyle oluyor: "dış dünyada kıtlık var, çok az enerji geliyor, gelen enerjiyi mümkün mertebe tut, şu fonksiyonlar dışında diğer tüm fonksiyonları durdur." su içsem yarıyor, kilo vermem durdu diyen arkadaşlar bu gruptan yani. yetersiz beslenme sebebiyle eksik kalan vitamin, mineral dengesine ise hiç girmiyorum. o da başlı başına büyük bir sıkıntı zaten.

    kilo verme dönemlerinde marifet az yiyerek hızlı kilo vermek değil, yeterli ve dengeli beslenerek, hareket seviyesini artırarak yavaş kilo vermektir. vücudun en güzel adaptasyonu bu şekilde olur. yani vücut kilo verdiğini anlamayacak bile. tabi ki kilonuzdan acilen kurtulmanızı gerektiren hayati risk taşıyan bir rahatsızlığınız yoksa.

    bazal metabolizma altında beslenerek bu tarz şok diyetlere girecekseniz de mutlaka öncesinde doktorunuza danışın ve onun gözetiminde gerekli kontrollerden geçerek bu sürece girin. 3* ayda 20 kilo verip böbreklerinizi elinize almamanız sizin yararınıza.

    son olarak bazal metabolizma hızının artırmanın doğal yollarını sayacak olursak, kas kütlesini artırmak, dengeli beslenmek ve düzenli spor yapmak yeterlidir. bol baharatlı yoğurt kürleri, kabak detoksları, tarçınlı, limonlu, sirkeli sular, bazal metabolizmanızı hızlandırmaz.
  • vücudun yaşayabilmesi için gereken asgari mecburi faaliyetler dışındaki tüm metabolizmik faaliyetlerin durması ile oluşan hal.uyku bile tam anlamıyla bazal metabolizma sayılmaz.(bkz: malak gibi yatmak)
  • "su içsem yarıyor"cular düşük bazal metabolizma hızı insanlarıdır.
  • vücudun rölantisidir. bazılarında yüksek, bazılarında düşük olabilir.
  • bazal metabolizmayı belirlemek için en uygun yol;
    1.dinlenme durumunda kullandığı oksijen miktarı
    2.dinlenme durumunda oluşturduğu karbondioksit miktarı
    3.meydana getirdiği ısıyı ölçmektir.
  • düşük hızlı olursa kilo alınır, yüksek hıza sahip olan bünyeler kilo tutmaz. bu böyledir.
  • başkalarının 3 katı kebap yiyip hala incecik kalanlar hakkında isviçreli bilim adamları "yüksek bazal metabolizma hızı" teşhisi koymuşlardır.
  • (bkz: stand-by)
  • ilkel olmuyan bir canlinin besinini aldiktan 12 saat sonra dinlenme halindeyken kan basinci, kalp atisi hizina verilen ad, bazal metabolizma hizi
hesabın var mı? giriş yap