• meğerse turgut özal'dan çok daha önce bir başka sağ politikacı, adnan menderes kurmuş bu cümleyi. hesap uzman yardımcısı olarak işe başlayan erhan bener anlatıyor:

    "en zor dönemlerde, uzmanlar, müfettişler ve diğer deneticilere... verilen gündelikler, otel paralarını bile karşılamazken, onlar han biçiminde yerlerde kalarak, kaçakçıların, suç işleyenlerin peşine düşmüşlerdir... istanbul'da, lokantaya gidemedikleri için öğle yemeklerini, evlerinde getirdikleri sefertasları içindeki akşamdan kalan artık yemeklerini yemişlerdir. bu durum kendisine anlatılarak müfettiş, uzman ve öteki denetleyicilerin gündeliklerinin artırılması gerektiği söylenen zamanın başbakanı menderes, <<onlar gündeliklerini kendileri doğrultmanın yolunu bilirler>> diye karşılık vermişti. başbakanın memur anlayışı buydu"
    erhan bener, bürokratlar, 1978, s. 64.
  • günümüz türkiyesini yaratan sürecin "ba$la!" komutu...
  • memur maas zamlarinin odenmesinin ertelenmesi konusunda halkindan sabir dileyecek olan bir devlet adaminin 'benim memurum sabretmesini bilir' seklinde pekala kurabilecegi cumle. 'isini bilmek' deyiminin cagrisim yuku dusunulurse sozun ucunun nereye vardigi turkce bilen akli selim her insan icin gayet aciktir, carpitilamayacak kadar da barizdir. bu sebeptendir ki mesaj gereken zihinlere gereken bicimde ulasmistir. haksiz kazancla 'yolunu bulmus' sahislar icin bu bir cesaretlendirme olmadigini varsaysak bile asil mesele boyle bir kabullenmeyi basbakan koltugunu isgal etmis bir insanin dile getirmesinin ne kadar urkutucu ve dusundurucu oldugudur. rusvet ozalin icadi degildir. rusvetin ustune gitmek yerine onu yureklendiren devlet adami modeli ozalin icadidir.
  • rahmetlinin, hic de carpitilacak yani olmayan ünlü vecizelerinden biri.
    rahmetlinin sadece gidisine degil, gelisine de taniklik etmis bir yasta olanlar icin anlami gayet acik olan cümle.
  • turgut özal'a ait, zamanında çok gürültü koparmış söylemdir. maalesef bugün birçok memur, belli başlı hal ve tavırlarla vatandaştan rüşvet isteyerek bu işbilirliğini göstermektedir. rahmetli özal bu lafı bu anlamda mı söylemiştir orasını bilememekle beraber çok kötü yorumlanmış olduğu (en azından bir kısım memurlar tarafından) bir gerçektir.
  • yıllar sonra aynı zihniyetteki bayındırlık ve iskan bakanı faruk özak tarafından dile getirilmiş olan düşünce ürünü.

    (bkz: bahsis ve rusveti karistirmayin)
  • ibn-i haldun'un zamanında söylediği "memurun maaşını azaltırsanız, vergi de azalır" uyarısını dikkate almış turgut özal beyanıdır. çünkü memur vergi olarak yazacağını, rüşvet yazar.

    yani memurun maaşını azaltırsanız, memur toplaması gereken verginin çok daha azını mükelleften rüşvet olarak alacaktır. böylece hem devlet yapısı çürüyecek, hem de devlet elde etmesi gerektiği geliri elde edemeyecektir.

    turgut özal da memura hak ettiği maaşı vermektense, doğru vergi toplamayı göz ardı ederek, memurun rüşvetle karnını doyurmasına göz yumarak devletin çürümesine ön ayak olmuştur.
  • ben sizin bildiğiniz memurlardan değilim.
  • "devletin mali deniz yemeyen domuz" mantiginin uzantisi
  • özal'ın siyasi mirasına ortak olmaya çalışan siyasal islam'cı zihniyet,

    özal döneminde gerçekleştirilen uygulamaları hayata geçirmekten de sakınmıyor.

    örnek hadise: (bkz: boğaz'daki araziyi vakıflar'dan 258tl'ye kiralamak)
hesabın var mı? giriş yap