• philips'in ilk cd standartini yerlestirirken, o zamana kadar ki bestelenmis, araliksiz en uzun eserin suresi 74 dakika olmasi.
  • dvd'leri gördükten sonra 74 dakika ile sınırlı kalınmadığı kanıtlanmıştır... her ne kadar dvd yeni bir teknoloji olsada cd'lerle çapları aynı boyuttadırlar...
  • 70'li yılların sonlarına doğru mevcut, lazer ışınıyla okuma ve dac teknolojileri ancak bu kadarına yettiği için
  • yapilan istatistiklere gore bir ki$inin porno vcd seyrederken en cok 74 dakika icinde vcd'yi kapatmaya, sevi$meye veya masturbasyon yapmaya karar vermesi.
  • cd, dvd gibi tek yüzlü bilgi kaynakları (çift yüzlü olanı da varsa farketmez) üzerinde saklanacak bilgi, dairesel olan bu cisimlerin çapı ile değil alanı ile orantılıdır. 12cmlik diskin alanı= pi * r^2 = 113 cm2
    1 metrelik diskin alanı ise: 7850 cm2
    dolayısıyla 7850/113 * 74 = 5140 dakikadır bir metre çapındaki cd'lerdeki kayıt süresi
  • cd'lerde spiral düzende sıralanmış bir çok sektör bulunur. dışa yakın bölümlerde 360 derece içinde daha çok sektör bulunur. dolayısıyla alanları oranlama yöntemi daha büyük çaplı cd (veya başka medyum) için doğrudur
    (bkz: cd ve dvd lerin sektör düzeni)
  • cd'nin yaratıcıları (bkz: sony) (bkz: phillips) çapı seçmekte serbest değillerdi, bilgisayarlarda o zamanda kadar oturmuş belirli standartları takip ettiler ve 5.25 inch genişliğinde bir sürücüye de ancak bu kadar disk sığabilmiş demek ki. yoksa hadi güzellik olsun bozmayalım 5.25 olsun dediklerini sanmıyorum.
  • ergonomi de onemli tabii
    delikle disi arasi uzunluk parmaklarla hakim olunabilmeli
  • 7 ve 4 rakami aralarinda asaldir, zaten 7 - 4 = 3 tur ve 3 ile 4'u toplarsaniz 7 eder. bunların yanında ortalama insan omru belki de 74 yildir. ya da cd'yi bulan angut babasina 74. yasgunu hediyesi olarak bunu hediye etmisdir, adam da bu cd'yi yetmisdort parca biciminde oglunun bitarafina itelemistir. bundan cok icerleyen oglan insan hayatina yetmisdort sayisini farkli bicimlerde itebilmek icin intikam hirsi ile 74 dk. lik cd'leri piyasaya surmus olabilir.

    zaten re-writeble cd'lerin bilgisayar icinde dondukce merkezkac kuvvetinden dolayi caplarinda bir miktar genisleme oluyor. bu genislemeden sonra cd'ye 75 dk muzik kaydedip mutlu olabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap