• sinek ısırıklarının müellifidir.
    "35 yaşında mühendisliği bıraktı ve kendini edebiyata verdi" cümlesinin biyografisinde çok güzel duracağını düşündüğü için işinden istifa etmiştir.
    çay demler, fal bakar.
    milletin garipsemesine aldırmadan ev içi rolleri üstlenir.
    nazlı'yı çok sevmek için çay kaşıklarını bile bahane eder.
    bir dönem, mühendis olarak çalışırken, şantiyeleri gezmiş, yolları da çok sevmiştir.
    kenarları beyaz çizgili mavi yol tabelalarının üzerindeki harfleri ve sayıları ülkenin dört bir yanına dağılmış bir kitap gibi görmüş, heyecanla okumuştur.
    gençken, o gün geldiğinde başka biri olmak için takvimin belli günlerini yuvarlak içine alarak işaretlemişliği vardır.
    babası bir keresinde işaretlediği günü görüp "sınavın mı var?" diye sormuştur.
    "evet, fizikten sınav var!" diye uydurmuştur.
    bir bakıma doğru söylemiştir.
    çünkü mucize bekleyen herkes eninde sonunda fizik yasalarıyla yüzleşmek zorundadır.
    nazlı'yı çok sevmesine rağmen bazen, aşık olmaya ihtiyacı olduğunu düşünür. üstelik bunu belli bir kadından bağımsız bir ihtiyaç olarak dile getirir. tüketici hakkı gibi bir şey!
    velhasıl son derece sıradan bir yaşamı olmasına rağmen, bu dünyanın düzenini bozmuş bir karakterdir.
    çok, çok, çok sevilesi adamdır.
  • o dönemde olan silah kaçakçılıklarıdır filmin ana teması ve ilk film sonrasında 2. film olarak 80lere doğru "darbe geliyor" temalı olarak serinin ikinci filmi çekilmesi planlanmaya başlanmıştır. ancak darbe filmden önce gelmiştir.

    filmin dramatik yapısına daha fazla özen gösterilse, diyalogları üzerinde de daha fazla çalışılmış olsa, o dönemi en iyi anlatan filmler arasında yerini alabilirdi diye düşünmekteyim. cüneyt arkın üzerine fazlaca oynanmış olması biraz rahatsız eder nitelikte.

    serinin yönetmeni melih gülgen le yapılan roportaj oldukça ilginç.

    "1980'li yılların ilk yarısında bugün kulaklara pek yabancı olmayan ancak o dönem için devrim niteliğinde bir fikri film haline getirmeyi planlıyordum. çekemediğimiz üçüncü cemil'in ardından alternatif olarak ürettiğim bu dördüncü hikaye tamamen 80 sonrasında türkiye'nin önemli bir sorunu üzerine kuruluydu;

    kenan evren asala'nın eylemlerini durdurup örgütü darmadağın etmesi için cemil'i görevlendirir. ancak görev devletin bilgisi fakat denetiminin haricinde gerçekleşecektir. cemil görevlendirildiği avrupa'da yakalanması durumunda devlet onun eylemlerinden sorumlu olmayacağını açıklayacaktır.

    bu aykırı fikir tümüyle reddedilerek o dönem için çekim imkanı oluşmamıştı. kabul edilemez fikir "kenan evren cemil'i nasıl görevlendirebiliyor?" idi. bugün geriye dönüp bakarsak yıllar sonra ortaya çıkarılan kimi derin bağlantılarla bu işin aynı yöntemlerle çözüldüğünü görüyoruz. kontrgerilla'dan abdullah çatlı'lara uzanan bir süreç içerisinde bu sorun benzeri şekillerde çözülmüştü."

    röportajın tamamı için: http://sinematik.blogspot.com/…sohbetler-blm-2.html
  • jonathan black tarafından yazılmış, ülkemizde ilk kez 1973' te hürriyet yayınları 'ndan çıkmış, daha sonra 1982' de inkılap yayınevi tarafından basılmış bir romanın da adıdır. romanın orijinal ismi: the world rapers/@july14
    kökleri taa fenikelilere kadar giden, dünyayı becerenlerden birinin lübnan' dan başlayıp, amerika' ya uzanan gerçek hayat hikayesidir. soluk soluğa okuyacağınız bir roman.
  • "az kazanıyorum ama namusumla şerefimle kazanıyorum", "bi sigara ver", "pis amerikan sigarası", "eğer bunun cevabını doğru vermezsen, seni hayatının sonuna kadar sakat bırakırım", "bu adamı tutuklayalım ... nasıl olsa günün birinde adam öldürecek" replikleri ve zamanın kabullerinin ötesinde senaryo ve kurgusu ile dikkatimi çekmiş 1975 gülgen film yapımı film.

    türk filmlerinde belki de ilk defa uyuşturucu çeteleri, emeğin değeri, silah ve rant şebekeleri, toplumsal değerlerin kaybı gibi kabramlar bir arada ele alınmıştır.

    sağ ol komiser cemil
  • serinin tamamlanmasının 30.yıl münasebetiyle o ünlü "ceeemil.... ceeee mil" melodisi eşliğinde bir klip hazırlanan cüneyt arkın filmi.
    http://www.youtube.com/…qfzyza&mode=related&search=

    bu gece uyuyamayacaksınız, benden söylemesi.
  • melih gülgen'in ağzından , filmin çekim sürecinde yaşananlara vay anam vay neler dönmüş serhat ya denilecek ayrıntılar sinematik'te yer alıyor.
    http://sinematik.blogspot.com/…sohbetler-blm-2.html
  • film günümüzde rtük ve yayınlanan kanallar tarafından kuşa çevrilse de asıl darbeyi dönemin sansürcü zihniyetinden yemiştir.

    misal filmin asıl açılışı harika avcı'nın ''cemillll!!! ceeemilll!!!'' diye şakıdığı şiir yerine melike demirağ'ın ninni şarkısıyla başlar. zaten şarkı da bu filmle birlikte tutulmuştur o dönem.

    akabinde cemil'i siyah polis aracının içinde sandviç yiyip radyo dinlerken görürüz. radyoda bir politikacı konuşmaktadır:

    - cumuhriyet halk partisi bugün bir siyasi partiden çok karanlık bir örgüte dönüşmüştür, ülkeyi uçuruma sürüklemektedir!, der. cemil alaycı şekilde gülümseyerek radyoyu kapatır.

    sansürlü halinde ise seks alemlerinde kurban edilen alev'in sahilde koşuşuyla başlar film.

    yine alev'in morgdaki çıplak hali vardır filmin ana kopyasında. cemil ve ahmet'in katıldıkları ecevit mitingini de görürüz, ecevit ''gerçek polis nasıl olmalı?'' konusunda bir konuşma yaparken.

    filmin sansürsüz halinde ise alev'in katıldığı partide yaşananlar görülür. yine cemil küçük kızlara fuhuş yaptırılan bir mekanı basar:

    - evli misin kesik ali? bu kadar küçük kızları çalıştırmak için puşt olmak gerekir!, der.

    sonra (bkz: bir bardak süt için inek mi besleyeceğim/@ godot yu hacklerken)

    bunun gibi bir çok sahne sansürden nasibini almıştır.

    ayrıca tanju okan'ın benim halkım şarkısının en vurucu kullanımı bu filmdedir.

    cemil ve ahmet; aradıkları adamı bulmak için beyoğlu'nda keşlerin takıldığı bir mekana giderler, fonda bu şarkı çalar:

    ''gözleri çakmak her yerde'' dizelerinde esrardan beyinleri uyuşmuş gençleri gösterir, acıdır.

    - elimde olsa senin gibi bu gençleri zehirleyenleri, zenginliğine zenginlik katanları cehennem ateşinde yakardım! yapacağım da!

    meşhur replikleri de vardır nette dolanan. cemil ve ahmet kızları tuzağa düşürüp erotik filmler çeken film yapımcısı güngör'ün setini basarlar:

    - sen de kimsin?
    + noel baba'yım evladım!
    - yılbaşında gel öyleyse!

    bu filmi vhs'den izlemiştim zamanında. bilmiyorum var mı şimdi ortamlarda ama cemil dönüyor'un da böyle sansürsüz halini fena aramaktayım. sansürsüz derken kanalların kuş etmediği versiyon değil ana versiyon.
  • cüneyt arkın'ın memleket davalarını alıp sola pas vermeye çalıştığı filmi. komiser cemil'in oğluna tarih bilinci aşıladığı sahneler özellikle takdire şayandır.
  • iffet adlı türk filminin esasoğlanıdır kendileri.
  • müziklerini cahit berkay'ın yaptığı cüneyt arkın filmleri.
hesabın var mı? giriş yap