• chromium'un mimarisi browser kernel ve rendering engine arasinda ayristiriyor. html parser, javascript virtual machine, dom gibi yuksek risk tasiyan bilesenler sandbox icindeki rendering engine'de duruyor. bunlar genellikle guvenlik aciklarinin kaynagini olusturduklarindan bunlari bir sandbox icerisinde tutmak patchlenmemis aciklarin ciddiyetini azaltan bir unsur.

    browser kernel ise cookie'ler, password database, os'le broser arasindaki diyaloglar(user input, network erisimi falan filan) gibi seylerden sorumlu.

    chromium mimarisi rendering engine'i parse edilmemis html'ini input, renderlenmis olani ise output olarak goruyor. chromium, saldiranin rendering engine'i kullanarak diger websitelerine saldirmasini engellemiyor. bunun yerine saldiranin kullanicinin file system'ina erisimini engelliyor(misal malware kurulumu gibi). bu ozelligiyle chromium diger browser'lardan(firefox, safari, internet explorer) ayriliyor. cunku guvenlik aciklarinin cok buyuk bir bolumu rendering engine'de meydana geliyor.

    chromium mimarisi
    yukarida dedigim gibi rendering engine ve browser kernel olarak ikiye ayriliyor chromium.

    rendering engine: rendering engine html gibi web bilesenlerini render etmekle sorumlu. rendering engine hemen hemen tum parsing ve decoding islemlerinden sorumlu cunku bircok guvenlik acigi rendering engine'de meydana geliyor. misal, bir resmi goruntulemek icin browser kernel resmi alip rendering engine'e gonderiyor. kesinlikle decode etmeye calismiyor. rendering engine resmi decode ettikten sonra browser kernel'a gonderip ekranda gorunmesini sagliyor. bu sayede misal image decoding'de bir guvenlik acigi oldugunu bilen bir saldiranin bu acigi kullanarak browser kernel'a erisimi engellenmis oluyor.

    rendering engine'in gorevleri: html parsing, css parsing, image decoding, javascript interpretation, regex, layout, dom, svg, xml parsing, xslt.

    browser kernel: bunun gorevleri rendering engine'leri ayarlamak, browser kernel api'i implement etmek. misal tab'li pencere sistemi acilmasi, url bar gibi seyler. browser kernel kullanicinin bookmarklari, ve parolalarini da denetliyor. ayni zamanda tabii ki network ve rendering engine'le os'in kendi window management'i arasindaki bagi da kuruyor.
    browser'in bilesenlerinin gorevleri paylastirilirken guvenlik, uyum, performans gibi kriterlere bakiliyor. misal javascript'in alert kodu browser kernel tarafindan gosterilirken, drop-down menuler rendering engine tarafindan gosteriliyor. ya da cookie database'i gibi seylerde yine browser kernel tarafindan denetleniyor, file system'a direk erisimleri oldugundan oturu fakat regex gibi seyler rendering engine tarafindan gosteriliyor. hem performans acisindan hem de guvenlik aciklarina hedef olduklarindan oturu.

    pluginler: chromium'da her bir plugin farkli bir process'te rendering engine ve browser kernel'in disinda calisiyor. eger bir plugin browser kernel icinde calissaydi plugin'in cokmesi durumunda tum browser cokerdi. default olarak sandbox'in disinda kullanicinin kullanim haklariyla calisiyorlar. kullanicinin kullanim haklariyla calismalari gerekli birsey cunku misal flash plugin webcam'e ve mikrofona erismek isteyebilir. plugin'ler sandbox icerisinde de calisabilirler. bunun icin browser'i --safe-plugins parametresiyle calistirmak gerekiyor.

    sandbox rendering engine'inin file system'a direk erisimine kesinlikle izin vermiyor fakat upload/download gibi seylerde rendering engine'in erismesi gerekiyor.

    -----
    aslinda blogspam olsun diye direkman link de verebilirdim ama amcik olmadigimdan sozluk'e adam gibi entry'i yazmayi uygun gordum.
  • güncel kurulum dosyalarının indirme linklerini şuradan bulabilirsiniz: http://chromium.woolyss.com/ güncelleme, flash player kurulumu vs. de gayet güzel tarif edilmiş.
  • standart bir internet kullanıcısı olarak gerek windows üzerinde olsun gerek linux mint gibi çeşitli dağıtımlarda olsun chrome ile arasında kullanıcı açısından ne fark olduğunu bilmeden senelerdir kullanıyorum. bazen firefox'a daha bir sıcaklık duyuyorum bazen buna, ama chrome'da bir götlük varmış gibi hissediyorum.
  • google chrome'un open source versiyonu. linux çekirdeği esas alınarak google tarafından tasarlanmış olan bir işletim sistemidir. teknik olarak sadece başka uygulama kullanmayan bir tarayıcıdır. kelime işlemek, videolara, fotoğraflara bakmak gibi görevleri yerine getirmek için tarayıcıda kullanılan internet uygulamalarına güvenmektedir.
  • chromium'da chrome'un yerleşik pdf görüntüleyicisini kullanmak isteyen linux kullanıcıları şunları yapabilir:

    - chrome deb paketini indirin.
    - deb paketinin içindeki libpdf.so dosyasını /usr/lib/chromium-browser/ dizinine atın. (libpdf.so dosyasının deb paketinin içinden çıkan data.tar.lzma arşivinde opt/google/chome/ içinde olması lazım.)
    - chromium'da chrome://plugins url'sini açın, chrome pdf viewer'ı etkinleştirin.
  • ubuntu 12.04'te beni hayal kırıklığına uğratan tarayıcı.

    google'ın gmail hesabı üzerinden sağladığı senkronizasyon(google sync) olayının çok faydasını gördüm, ofisteki bilgisayar, evdeki bilgisayar, smartphone, hepsinde ziyaret ettiğim sitelerin, şifrelerimin, açık sekmelerin vs. erişilebilir olması süper bi olay. dolayısıyla ubuntu'ya chromium'u kurar kurmaz da yaptığım ilk iş sync için login olup diğer makinelerle eşitlemeye çalışmak oldu fakat iki gündür başaramadım.

    google hesap bilgilerimi yazıp login olmaya çalıştığımda aynı sayfaya geri dönüyor. sürekli olarak login olmamı istiyor yani, bi türlü beceremedi login olmayı. denemek için şifreyi yanlış yazdım mesela, o zaman şifre yanlış diye uyarı veriyor. hayır bir de bu şekilde denediğimde google sync için login olmuyor ama gmail'e bağlanmış oluyor. bi yerde yarım kalıyor yani olay, çözemedim. internette de kullanıcıyı silin @googlemail uzantısıyla deneyin vs. yazan tavsiyeleri denedim ama sonuç değişmedi. yaşayıp da çözebilen varsa tavsiyelerine açığım.

    bir de vk.com'daki müzik çalar çalışmadı, vk sürekli "hata oldu, sayfayı yeniden yükleyin" diyordu. firefox'ta denedim aynı sayfayı, flash plugin'i kurmayı unutmuşum. firefox güzelce uyardı, kurdum. sonra chromium da düzeldi. insan kendi uyarısını başka tarayıcıya yaptırır mı ya, ayıp.

    çözüm sonrası gelen edit:
    tuzruhi'nin hızır gibi yetişmesiyle problem ortadan kalktı. sistem dilini ingilizce yapmak gerekiyormuş. kendisinden gelen mesajı aynen aktarıyorum:
    "google sync'te locale kaynaklı bir sorun var. bildiğim kadarıyla aynı sıkıntı chrome'da da yaşanıyor.

    çözüm şöyle;

    1. ubuntu sistem ayarlarından dil ingilizce yapılır.
    2. çıkış yapılır, giriş yapılır.
    3. chromium'da google sync ayarlanır.
    4. yine ubuntu sistem ayarlarından dil türkçe yapılır.
    5. çıkış yapılır, giriş yapılır."
  • 12. sürüm itibariyle logo değişimine gitmiştir. naçizane fikrime göre, minimallikten dem vuran bir tarayıcı için oldukça uygun olmuştur yeni logo. yeni halini daha çok sevdim açıkçası.
  • son 1 aydır linux için yayınlanan sürümlerinde problemler oluşan güzel açık kaynak kodlu tarayıcı. 15 mart'tan sonra google'ın sync hizmetini alamayacağı belirtilmiş.

    https://www.zdnet.com/…wsers-from-its-sync-service/
  • kanımca logosu google chrome logosundan daha şıktır. her ne kadar 2.si orjinal google renklerini barındırıyor olsa da.
  • bunu her açışımda gri rengine bakıp suratsız chrome yine açılıyorsun diyorum. yanına google chrome'u da yükledim kardeş kardeş geçiniyorlar.
hesabın var mı? giriş yap