• "cebe ali" den gelmedir.
    bunun da şöyle bir hikayesini duymuştum :

    istanbul kuşatıldığı sırada cebe ali ve arkaşları kuşatmanın karşı tarafındadır.üzerinde sürekli bir post bulunan cebe ali postunu suya atarak arkadaşlarına "bu postla birlikte karşı tarafa geçip istanbul kuşatmasına biz de katılacağız" der ve arkadaşlarıyla birlikte kuşatmaya katılır.bu yüzden de çıktığı yere adı verilir.zamanla cibali olmuştur.
    *
  • a kadir şiiri.

    cibali dendi mi,
    aklıma siz gelirsiniz, kadınlar.
    kiminizin beş çocuğu,
    kiminizin nar gibi yanakları var.
    kiminiz kocasız kalmış,
    kiminiz ihtiyar,
    kiminiz daha körpe henüz.
    bana umulmadık,
    eskimiş türküler düşündürür,
    siyah başörtüsü altında yüzünüz.

    parmaklarda tütün kokusu.
    tütün kokusu pazen entarilerde.
    biriniz ekmek alır fırından,
    biriniz durmuş öksürüyor ilerde,
    geçiyor bizim mahalleden biriniz.

    cibali dendi mi,
    aklıma siz gelirsiniz, kadınlar.
    çarpık ayakkaplarınız gelir,
    kahraman elleriniz.
  • haliç kadir has üniversitesi cibali kampüsü ile unkapanı istanbul medipol üniversitesi arasında kalan bölgededir. ayrıca çok sevdiğim yeni evimin olduğu mahalle ve caddenin adıdır. mis gibi evinden 10 dk da taksime gidebilir, 2 sokak yürüyüp sahile çıkabilir, unkapanına 5 dakikada yürüyüp istanbulun tüm semtlerine otobüs veya dolmuş bulabilir bir 10 dk daha yürürsen eminönünün tam orta yerinde kendini bulabilirsin.
  • eski adı "cebe ali mahallesi"dir.

    zamanla "cibali" olmuştur.
  • adini osmanli'nin * idam yöntemlerinin birinden alan semt. eskiden zindan olarak kullanilan, susuz derin kuyulara verilen ad cubdur. bu kuyulara zindan kuyusu da denilirmis. buraya atilan insanlar ölünceye kadar oradan cikamazdi. vaktiyle* halic'te cub-ı ali adinda böyle bir kuyu bulunmakta imis. cibali adini da buradan geldigi söylenir.
  • fatih'in semtlerinden biri.
  • karakolundan çok yangınları ile ünlü , istanbul'un en eski semtlerdinden biri. eski istanbul'da devlet binaları taştan (kalıcı) , halkın oturduğu evler, haneler ise ahşaptan (geçici) yapılırmış. devlet baki, insanlar fani demenin bir ifadesi imiş bu.
    cibali semtinde çıkan bir yangındaki alevler, rüzgarın poyraz olarak esmesinden dolayı bütün ahşap evlerin çatılarını yalayarak geçer ta yenikapı'ya kadar ki bütün yerleşim yerini kül edermiş. tamamen yok olan o yerleşim yerini ise sadece bir senede tekrar eski canlılığına kavuştururlarmış.
    ayrıca, cibali'de karakol değil sadece komiserlik adını verdikleri bir emniyet birimi bulunurmuş eskiden. ne zaman ki ünlü cibali karakolu oyunu çıkmış, komiserliğe gelen bütün mektupların üzerinde "cibali karakolu" yazarmış. halk zoru (!) ile sonunda cibali'ye bir karakol yaptırılmış.
  • yerel halki eskiden karadeniz gocmenleriymis,zamanla müteahhitlikle köşeyi dönen karadenizliler daha lüks muhitlere geçtikçe orta/alt gelirli karadenizliller ve ekonomik durumu kötü kürtlerin yerleşimi haline gelmiş. sokaklarda gördüğünüz mısır satıcılarının kestanecilerin evi olmuş buralar. yakın dönemde suriyeli göçmen/dilencilerin parklarinda ve evlerinde yatip kalktigi bir muhite dönüşmüştü ki, iki gündür geniş gruplar halinde hintli adamlar dolanır oldu. sanirim istanbul yine bir yerlerden kaçak göç aldı. demedi demeyin duyariz haberlerden..
  • öyle bir geçer zaman ki dizisinin eski seti, iffet'in babasının kasabı'nın mekanı, suskunlar dizisinin kuyudibi ... hepi topu 4-5 sokak içerisinde birçok diziye evsahipliği yapan mahalle.
  • cebe ali kimi kaynaklarda cübbü ali olarak anılır. bu nevi şahsına münhasır yiğit iki bin eri ile burada yani mevkinin haliç kapısında(potea ya da cibali kapısı) şehit düşüyor. ve anısını yaşatmak adına mevkiye bu isim veriliyor-bu isimle anılıyor. bence haliç'in en yaşanılası mahallesi bura. camı çerçeveyi açınca haliç kokar her yan. mis.
hesabın var mı? giriş yap