• kes yapıştır teknolojisiyle dünyayı kuçusu eden abd'ye karşı, kopyala yapıştır'la ödev yapan veledin intihal yapmadan profesör olacağına inanmaktan farkı yoktur. "halihazırda çin süper güçtür arkadaşım" demek güzel bir rüya görmektir. şiddet dolu kalabalık ve güzel bir rüya. bu devran ancak günde 1 dolar ve altına çalışan çinlilerin tüm bozukluklarını aynı anda yere atarak dünya düzenini yıkmalarıyla döner. dünyadaki hemen her insanın, geniş hacimli motorlarıyla koca amerikan arabalarının depolarını doldurmakla yükümlü olması sebebiyle, işlerinden başlarını kaldırıp "noluyoruz kardeşim" demeleri de ot kafası olabilir. diğerleri zati zengin. kimsenin parası olmasa herkes zengin. ne güzel.
  • amerikanın dış borcunu öğrendiğim zaman olabilir dediğim olay.
  • bugun cin elindeki dolar rezervini piyasalara 6 ayligina surse, amerika bir kac sene kendini toplayamaz. simdi filmlerdeki ile orjinal super gucun kim olduguna bir daha bakalim.
  • 40 kuruşa kargosu da dahil kapıma kadar kart okuyucu gönderen ülke süper gücün ta kendisidir.
  • süper değil mega güçtür , avrupa ve amerika daki firmaların batmamasının ya da bunca iş çıkarmasının sebebi bu adamlardan gelecek olan ürünlere deli manyak vergi koyması ya da damping uygulamasıdır, eskiden olan çin malı bu yaaaa algısı artık geçerli değildir.ayda en az 30 konteyner kimyasal alıyoruz kendilerinden hizmetleri ise fevkalade.aynı ürünü transportasyon zamanı az diye avrupalı üreticiden istediğimde hem diğer avrupa ülkelerinden farklı fiyatlandırma yapıyor hem de ikinci kalite ürünü resmen çakıyor .neden yaptın dediğinde yok ya aynı ürün kalite standartları gereği bıdı bıdı yapıyor ve bir kez daha anlıyoruz biz avrupanın hiç siklemediği bir üçüncü dünya ülkesiyiz. yaşasın yaşlı asya
  • kültürel egemenlik olmadan dünya süper gücü olunmaz. eğer etkilendiğiniz ve tekrar izlemek istediğiniz çin sinema filmleri ve dizileri varsa, çin yazarları okumayı seviyorsanız, çin yaşam şekline özeniyor onlar gibi giyinmek ve yaşamak istiyorsanız, çin dilini öğrenme ihtiyacı hissediyorsanız. o zaman çin kültürel egemenliği vardır ve süper güç olmuştur denilebilir.
  • çin süper güç değildir ve olmayacaktır. ama, "küresel" bir organizasyon olan kapitalizmin büyük ölçekte ucuz el emeği deposu olacaktır. yüksek teknoloji geliştirme ayrıcalığı ise her zaman beyazlarda ve onların iyice sopaladıktan sonra uygun gördüğü üç beş ülkecikte olacaktır.

    çin olur da beyaz efendilerinin çıkarına aykırı bir çıkış yaparsa, ihracatında sert düşüş, deniz ötesi işlerine farklı şekilde saldırı ve müdahaleler, doğu çin'de elinde her türlü mühimmatı olan "ayrılıkçılar" ile ilk etapta boğuşmak zorunda kalacaktır. boğulan yönetici sınıf, büyük zarardaki kendi girişimcilerini de karşısına alacak, işsizlikle patlamış yerel isyanlarla baskı altında kalacaktır.

    o kadar çaresizdir ki bunlar, yukarıda bir suserin de bahsettiği trilyon dolarcıklarını, ülkelerinin refahı veya askeri operasyonları için de harcayamaz, beyaz efendi öyle istediği için naylonlar içinde kasalarında tutarlar, nereye sokacaklarını bilemeden.

    o yüzden bir süper güç değildir ve olmayacaktır çin. ama bir "süper kuzu" olarak kalacaktır. aferim benim gınalı guzuma, yirim ben seni...

    edit: "aykırı" unutulmuş
  • kendi insanına böcek muamelesi yapan bir devlet süpergüç falan olamaz. çin tüm dünyanın ucuz işçilik için kiraladığı büyük yüzölçümlü, haddinden fazla insana sahip bir montaj fabrikasıdır. bir de silikon vadisi hikaye asıl mevzu burada demiş biri ki dünyanın en kısa fıkrası olmuş bu. o silikon vadisi'nde apple, microsoft, google gibi şirketler var arkadaşım sen yine de çok şey yapma istersen. ve sadece apple'ın piyasa değeri 750 milyar dolar. ve o 750 milyar dolarlık şirketin çin'deki fabrikasındaki koşullar öyle boktandır ki it bağlasan durmaz bilenler bilir.

    (bkz: sweatshop of the world)
hesabın var mı? giriş yap