• iş başvurularında yaygın olarak kullanılan bir çeşit niyet mektubu.

    cover letter nedir, ne değildir ve nasıl yazılır gibi konulardan önce, sıkça tartışılan birkaç konuya değinmek istiyorum.

    cover letter hakkında belki de en çok kafa karıştıran konu kendisinin gerekli olup olmadığı. her iş başvurusunda cover letter’a ihtiyacınız var mı? iş ilanında belirtilmemişse bile? evet, var. batı’da, özellikle kuzey amerika’da, resume ya da cv’nizin yanında cover letter’inizin da olması iyidir. hatta, iş ilanında istenmese bile, gereklidir.

    peki cover letter gerekli dedik ama işverenler/ise alım yapanlar ne kadar önemsiyor bunu? yine özellikle kuzey amerika için konuşursak, araştırmalar işverenlerin yarısının cover letter’ları okumadağını, geri kalan%70’inin de “şöyle bir göz attığını” söylüyor. o yüzden mümkün olduğunca kısa tutmakta fayda var.

    cover letter nasıl yazılır’a girmeden önce, bir de “cover letter ne değildir” ile ilgili birkaç birşey söylemek istiyorum.

    cover letter cv veya resume değildir. bildiğiniz üzere onlar özgeçmiş, yetenek, kalifikasyon vb. niteliklerin belirtildiği ayrı belgeler. o yüzden cover letter’da bu işlere girmiyoruz. ve yine bu yüzden, liste formunda(bulletpoint) yazmıyoruz cover letter’i

    cover letter bir özgeçmiş belgesi olmadığı gibi bir standart belge de değildir cv gibi. bu yüzden, her iş ilanına ayrı olarak yazılması/düzenlenmesi gerekir.

    bunlar değildir, peki cover letter nedir? ne amaca hizmet eder? cover letter size başvurduğunuz kuruma tanıtan(introduction), iş ilanında istenilenlerle sizin nasıl uyuştuğunuzu gösteren ve en nihayetinde neden sizin cv/resume’nizin diğere adaylara göre daha incelemeye değer olduğunu gösteren belgedir. bir nevi, iş ilanına cevap, başvurulan pozisyon ve kurum hakkında’ki bilginizi; heyecanınızı; isteğinizi gösteren bir ön belgedir. sizi büyük ihtimalle tek başına ise aldırmaz ama iyi yazılmış bir cover letter size diğer adaylardan bir adım öne taşır, şansınızı arttırır.

    bunları aradan çıkardıktan sonra, gelelim asıl meseleye: cover letter nasıl yazılır?

    öncelikle, az önce de belirttiğim gibi cover letter ne bir cv ne bir resume. bu yüzden asla bulletpoint kullanarak liste formunda yazılmamalı. aksine, cover letter bir düz hitaptır, adı üstünde mektubdur; o yüzden düz yazı şeklinde yazılır.

    geri kalan dikkat edilmesi gereken unsurları madde şeklinde sıralayacağım daha anlaşılabilir olması için,
    - resume’de olduğu gibi cover letter’da da asla fotoğraf kullanılmaz. (en azından kuzey amerikada)
    - yine resume’de de olduğu gibi yaş, cinsiyet, evlilik durumu, din vb. kişisel bilgiler asla dahil edilmez cover letter’a.
    - asla ve asla “aş you can see from my resume”, “aş ı said above” vb. gereksiz, manasızca metni uzatan kalıplar kullanılmalı. unutmayın, amacımız mümkün olduğunca kısa bir belge hazırlamak.
    - uzunluk demişken, maksimum 3 paragraf ve kesinlikle 1 sayfa veya daha az şeklinde olmalı. hatta kişisel tercihimi sorarsanız, 2 paragraf en iyisidir.
    - yetenklerden vb. her ne kadar uzun uzadıya(cv veya reşume gibi) bahsetmeyecek olsak da, işin doğası gereği neden bu pozsiyona uygun olduğumuzu anlatırken az da olsa bahsetmiş oluyoruz. bu “az” kısımda underselling yapmayın. overselling de çok yapmayın ama mütevazı olucam diye kendinizi olduğunuzdan az göstermenizden iyidir. kendinize güvenin.
    - kendine güvenmek demişken, çok önemli birşeyden bahsetmek istiyorum bu konuda. “ı feel confident that ı am capable of…”, “ı believe that ı can do…” gibi cümlelerden kaçının. “ı feel”, “ı believe” demeyin; aksine "ı am confident” “ı can do this” diyin. bunlar her ne kadar küçük detaylar gibi gözükse de, ise alım yapanların gözünden kaçmayan, kendine güven belirten önemli detaylar.
    - yine her resume/cv/linkedin’de görebileceğiniz “team player” gibi fazla kullanılmaktan içi boşaltılmış tabirlerden kaçının.
    - iş ilanından asla ve katiyen copy/paste yapmayın. “çok da vakit ayırmadım bu cover letter’a, sizi önemsemiyorum” diye bağırıyor.
    - içerik konusuna gelirsek; bir iki cümleyle kendinizden bahsedin (kısacası ne olduğunuz, ne iş yaptığınız), yine bir iki cümleyle firma ve başvurulan pozisyon hakkınızda bilginiz olduğunu ve araştırma yaptığınızı gösterin, ve son olarak iş ilanında istenilen özelliklerle sizin yetenekleriniz nasıl uyduğunu ve bu pozsiyon için uygun bir aday olduğunuzu anlatın. genel olarak böyle bir içerik yeterli olacaktır. içerik konusundaki kilit nokta, sadece kendinizden bahsetmemeniz. firma konusunda bilgili ve ilgili olduğunuzu ve o firmada çalışmak için çok istekli olduğunuzu mutlaka belirtin.
    - format konusuna gelirsek, aslında internette dolu template/ hazır form var. bunlardan başvuru yapacağınız ülkede yaygın olarak kullanılan ve kabul gören biçimi kullanmanız en doğrusu olur. ama yine de genel geçer bir formattan bahsetmek gerekirse şöyle birşey söyleyebilirim:

    sol üst köşe, sırasıyla: sizin adresiniz, tarih, muhattapınızın ismi ve adresi. tabi bunlar alt alta olacak.
    bunların altına: hitap( dear ms. morris,)
    altına: ana metin(cover letter’in kendisi)
    final: sincerely,
    adınız
    linkedin profiliniz
    enclosure: cover letter’la birlikte yolladığınız belge(cv veya reşume)

    kısacası, cv veya resume kadar kritik olmasa da, cover letter da kendince kilit noktaları olan önemli bir belge. cover letter’in güzel tarafı, eğer biraz hitap konusunda iyiyseniz, cv/resume’nin aksine 1 saat gibi kısa bir sürede çok iyi bir belge oluşturabilirsiniz. eğer kafanıza takılan birşey olursa, veya resume/cv/cover letter konusunda danışmak istediğiniz bir konu olursa bir mesaj uzağınızdayım, elimden geldiğince yardımcı olurum. son olarak, resume demişken, o konu hakkında da bu yazı gibi rehber bir yazım var; bakabilirsiniz : (bkz: resume/@derberliner) .
  • 500€ maaş veren türk şirketlerininde son zamanlarda istemeye başladığı şey. çok meraklıyız ya sizin siktiri boktan şirketinizde, kuş kadar maaşınızı almaya. bir de cover letter yazacağım sizlere.
  • hollanda ozelinde bir cok firmayla is gorusmesi yapmis, calismis, basvurmus, mulakata girmis, teklif almis, red etmis, red edilmis biri olarak sunu kesinkes soyleyebilirim. hic kimse sizin siktiriboktan yalanlarla dolu cover letter’inizi okumuyor. hatta ezici bir cogu ozgecmisinizi bile okumuyor. standart bir recruiter bir basvuruya ortalama yirmi saniye harciyor. bakiniz sadece yirmi saniyeniz var o ozgecmisinizin ilgi cekmesi icin. eger o yirmi saniyede ilgi cekti cekti, cekmedi bir digerine geciyor. o nedenle ozgecmisinizi mumkun oldugunca yalin, sade ve kisa yapin. zirvalamayi kesin.

    hadi benden size kamu hizmeti. baktiklari yerler sirasiyla. adresiniz, milliyetiniz/uyrugunuz, yasiniz, adiniz, mesleki tecrubeleriniz (sadece basliklar) ve en son zamanlari kalirsa egitiminiz. dedigim gibi bu bir okuma degil daha cok tarama seklinde oluyor. varsa tanidiginiz recruiter sorabilirsiniz.
  • bir iş mektubu da olabilir. mail olarak da gönderilebilir. örneğin geçen hafta 10 staj firmasına attım, hala geri dönüş yok... geri dönüş olmayınca üzer.
  • uzun zamandır yurtdışında çalışan ve airbus, volvo, bmw gibi dünyanın önde gelen bir çok firmasıyla iş görüşmesi yapmış olduğumdan bu konuda biraz tecrübeli olduğumu söyleyebilirim. öncelikle istediğiniz kadar kurumsal firmaya başvurun kimse sizin yazdığınız 100 satır mektubu okumuyor, çoğu satır aralarına bakıp geçiyor çünkü yüzlerce başvuru alıyorlar aynı pozisyon için. ayrıca dünya düzeni artık en kısa sürede en fazla etki bırakma üzerine kurulu (bkz: twitter , tiktok, instagram storyleri vs).

    şimdi gelelim cover letterda en kısa şekilde karşı tarafın dikkatini çekmeye. bunu başarabilmek için karşı tarafın ne istediğini bilmeniz gerekiyor, insan kaynakları elemanları orada alakasız insanları elemek için bulunuyor, zaten işe alım sürecini teknik kapasitesi daha yüksek kişiler belirliyor. bu yüzden o işte aradıkları özellikleri sizde görmeleri gerekiyor. bunu göstermenin en kısa yolu mektubunuz ortasına bir dikey bir çizgi çekerek bir tarafa onların aradıkları özellikleri yazmak, diğer tarafa da sizin o özellikleri nasıl karşıladığınızı yazmak.

    atıyorum iş tanımında ingilizce istiyorlarsa bir tarafa onların yazdığını copy paste edip karşısına : toefl score x , lived in england for 1 year tarzı o özelliğin sizde olduğunu belirten önemli kısımları yazıyoruz, önemli olan cv'nizde yazan herşeyi buraya yazmak değil sadece vurgulamak istediğiniz kısımları kısaca yazmak. full bir örneğe buradan bakabilirsiniz veya daha çok örnek için "t cover letter" diye aratabilirsiniz. t harfi ortaya çizdiğiniz çizgiyi ve iki tarafa yazdığınız karşılaştırmayı temsil ediyor.

    bu sayede benim gibi ortalama cv'ye sahip olsanız bile iş görüşmesine çağırılma ihtimalinizin artacağını düşünüyorum, hayatımda hiç beklemediğim şirketler tarafından iş görüşmesine çağırıldığım için yöntemin gerçekten başarılı olduğunu söyleyebilirim.

    uzun yazı tarzı cover letter ile arasındaki farkı anlamak için çizginin sağ tarafına yazdığınız kritik özelliklerinizi ayrı bir mektupta cümleler halinde anlatan 1-2 paragraf yazın ve iki mektuba da göz gezdirin, hangisinin karşı tarafın amacına göre okunması kolay olduğu çok açıkça gözüküyor.
  • bilimsel dergilere makale gönderirken istenen cover letter’da makalenin özgün olduğu ve başka bir dergiye daha gönderilmediği ve tabii ki daha önce bir yerde yayınlanmadığı taahhüt edilir.
  • bilimsel dergilere makale göndermek istenildiğinde, cover letter eşliğinde gönderilmektedir. dergi editörüne hitaben bir girizgahın ardından yayımlamak istediğiniz makalenizin başlığını da belirtip, "umarım derginizde yayımlanması uygundur" minvalinde nazik görüşler eşliğinde birkaç satır daha eklenir. sayısız örneğine web üzerinde kısa bir tarama yapılarak ulaşılabilir.
  • gereksizdir.

    iş için istekli olmayan kişi zaten cv'sini göndermez. ki cv'si sağlam olmayan kişi de seçilemez.
  • fark yaratır. cv puan ise, cover letter averajdır. kurdur, ön sevişmedir, boynu yalayan nefestir. cherry on topdır. ete nusret dokunuşudur.
    https://www.prospects.ac.uk/…-letters/cover-letters
  • gerçekten ai platformlar çıktığından beri hazırlamak çok kolay hale geldi. kendi özgeçmişim ile iş pozisyonundan beklenenleri harmanla diyerek gazlıyorum.
hesabın var mı? giriş yap