• en guzel, bir ornekle anlatilabilecek olcu birimidir. gunumuzde cogu kitap ve dergiler fotograf kalitesi icin 300 dpi'nin gerektigini vurguluyorlar.

    diyelim ki elimizde 8 megapixel'lik bir makine var. 8 mp'lik makinalarin tipik cozunurlugu 3266 x 2450 pixeldir. 3266 x 2450 = 8,001,700; aha da 8 milyon pixel = 8mp.

    gelelim dpi'ye:

    3266 / 300 dpi = 10.89''
    2450 / 300 dpi = 8.17''

    bu da demek ki 8 mp'lik bir makineyle cektigimiz fotograaf 300 dpi'de basilacagi zaman, elimize 10.89'' x 8.17'' boyutlarinda bir fotograf gecer. anlayacagimiz dilde 27.6 cm x 20.7 cm.

    ecnebi bir de tabelasini yapmi$; (bkz: http://www.design215.com/…box/images/megapixels.gif)
  • bilgisayar ekranında hiçbirşey ifade etmeyen birim. monitordeki birim; ekrandaki toplam nokta sayısıdır. (bkz: 1024*768)

    - ürünler sayfasının içeriklerinini kuryeye verdim. fotoğraflar 800*600 pixel. yeterli midir?
    - evet müge hanım. teşekkür ederim.
    - zaten resimler 300 dpi.
    - (kafanı kırarım senin) harika müge hanım. 300'se sorun yok.
  • webde 72, baskı camiasında ise 300 olan çözünürlük birimi
  • ks dots per inch
    printerlarda ve scannerlarda çözünürlük birimi olarak kullanilir
    600×600 dpi, resimdeki bir inch²'de (2,54cm×2,54cm) 600×600=360000 nokta bulundugunu ifade eder
  • fotoğraf yarışması sekreteryalarının, akademik dergilerin, görsel işler alanıyla ilgili kuruluşların dahi yanlış biçimde ppi yerine kullandıkları ifade. dpi değil o ppi diye düzeltince de herkes kullanıyor, herkes kullanıyorsa doğrusu budur, herkesten daha mı iyi biliyorsunuz diye yanıtlanılması işten bile olmayan terim aynı zamanda. ne önemi var diyebilirsiniz, şu önemi var, çoğunluk dayatması diye bir şey var ve tek kabul edilen çoğunluk yanlış bilgisi bu değil ya da böyle ufak tefek şeylerle sınırlı kalmıyor. neyse, sosyal bilimci şapkamı şoraya bırakayım. nedir ppi ile dpi’ın farkı?
    ppi pixel per inch yani inç başına düşen piksel demek iken dpi dot per inch yani inç başına düşen nokta demek. ikisinin arasındaki çok temel ve yapısal fark da şu, piksel sanal dünyada bir çözünürlük ölçü birimi, raster görseller ızgara gibi küçük karelerin biraraya gelişinden oluşuyor, piksel de o küçük karelerin adı. dot yani nokta ise sadece basılı ve gerçek evrende varolabilir çünkü burada nokta yazıcımızın inç başına kaç nokta basabildiğini gösteriyor. hani gazetede basılan fotoğraflara yakından baktıysanız bundan belki on yıl falan önce, daire daire görmüşsünüzdür. dolayısıyla dot per inch yani dpi sanal alemde jpeglerimizde tiflerimizde hiçbir şey ifade etmiyor. tamamen baskı ofisindeki printerin baskı çözünürlüğü ile ilgili bir şey. peki o zaman basılı biçimde fotoğrafı kesinlikle kabul etmeyen ve jpeg göndermenizi isteyen fotoğraf yarışmaları oraya ne bok yemeye dpi yazıyorlar? işte bu çoğunluk dayatması yüzünden. bu nedenle, rica ediyorum doğru kullanalım. geçen gün tavukgöğsü tatlısında gerçekten tavuk göğsü olduğunu lisede sınıfa söyleyip dalga geçilen bir yazar arkadaş vardı, işte o çok güzel betimliyor ruh halimi böyle konularda. sırf çoğunluk inanıyor diye sorgulamayacak değiliz.

    aynı fark rgb ve cmyk arasında da var. rgb sadece sanal alemde varolabilirken cmyk da baskı için gerekli renkleri veriyor. basacaksanız cmyk hazırlayacaksınız görseli, yok sanal alemde kalıp hiç basılmayacaksa rgb olacak. neyse, bu başlığı okuyan zaten biliyordur gerçi ama sol frameden belki birkaç sözlük bağımlısına ulaşırız, o da birşeydir.
  • windows işletim sistemi kullananların photoshop'da web için çalışırken 96 olarak ayarlamaları iyi olur. webde imaj görüntülerken kaç dpi olduğunun bir önemi yok, tek farkeden şey imajın kaç pikselden oluştuğu. yine de windows'un default dpi değeri olan 96 olarak ayarladığınızda, photoshop'da 10 punto olarak ayarladığınız metnin boyut olarak html'deki metinden büyük ya da küçük olmasına engel olmuş olursunuz, daha rahat çalışırsınız.
    mac'de ise bu değer 72'dir.

    edit: tabi işletim sisteminin, photoshop'un ya da kullandığınız browser'ın metni render eden motorları ayrı ayrı olduğundan pikseli pikseline aynı metni elde edemeyebilirsiniz boyut aynı olsa bile.
  • yazıcının inç başına vurabildiği nokta sayısıdır.

    fakat
    .
    .

    ppi ise bir görselde bir inç başına kaç pixel düştüğünü gösterir.

    100x100 büyüklüğünde bir kare çizdiğimizi varsayalım. karenin bir kenarı da 1 inç büyüklüğünde olsun.
    bu karenin ppi oranı 100 pixel/1 inç = 100 ppi olur.

    peki 3000x5000 pixel boyutunda bir görsel hazırladığımızı düşünelim. photoshop üzerinde bu belgeyi oluştururken ppi sayısını kaç girmeliyiz?

    belirli bir rakam girmenin bu bağlamda bir anlamı yok çünkü görselinizin büyüklüğünü metre/cm/inç olarak belirtmedik. direkt olarak çözünürlük belirttik.

    yeni bir a4 dokümanı açtığımızı düşünelim

    standart a4 boyutları sabit olduğu için gireceğiniz ppi oranı direkt olarak görselin çözünürlüğünü değiştirecektir.

    peki fark nereden geliyor?

    bir arsayı toprakla dolduracağımızı hayal edelim.

    ilk örnekte toprak mı taş mı kum mu kendimiz seçip miktarını elle belirttik.
    ikinci örnekte ise tarlanın boyutu belli iken biz sadece alabileceği maksimum kapasiteyi belirledik ve tarlanın büyüklüğüne göre içerisine büyük taşlar mı ince kum mu dolduracağını program kendi belirlemiş oldu.

    yani tasarımını yapacağınız kağıdın kalitesi ve büyüklüğü hali hazırda belirliyse bokunu çıkarıp gpu'yu kastırmayacak makul bir ppi oranı seçip tasarımınızı hayata geçirebilirsiniz.
  • ekşi sözlük yazarı.
  • 600 dpi mouse'larda size en çok kd puanını ve yazıcı çıktılarında en kaliteli baskıları verir.
  • ayrıca mouse'larda çözünürlük veya hassasiyet de dpi ile ifade edilir.
hesabın var mı? giriş yap