• sırf istediği bölüme oradaki kıdemli asistanın birinin dediği laf yüzünden giremeyen biri olarak bu sınava nasıl karşı olabilirim?

    başka bir şehire gitmek istediğinde, oradaki bölüm başkanının ''başvurmadan evvel yanıma muhakkak uğra, ben demeden başvurma'' dediği; alacağı 2 öğrencisinin belli olduğunu duyan adam mı karşı olacak?

    ''biz tembel tayfadanız, ortalamam 3.10; birincileri hiç sorma'' diyen farklı illerde okuyan hekim arkadaşları varken; dönem birincisinin 3.30 ortalaması olan bir fakülteden mezun olmuş, başvurduğu bölümün baraj sınırlaması yüzünden uzmanlık yapamayan adam mı karşı olacak?

    siyasi görüşü olsun olmasın (atatürkçü-cemaatçi-ülkücü vs.) mülakat konseyine kendini beğendirmek zorunda olmayan adam mı karşı olacak bu sınava?

    diş hekimliği öğrencilerinin buna karşı olduğunu düşünmek çok ilginç... senelerdir herkes gelsin diye buna bakıyor. ben öğrenciyken de böyleydi mezun oldum hala böyle. torpili olanlar harici karşı çıkan yok bu sınava. sadece ekstra çalışma yükü karşısında ne yapacağız diye düşünüyor insanlar.

    gelip de cahil cahil yorumlar yapanlar hiçbir şeyden haberleri olmadıklarını daha nasıl açık ederler bilemiyorum. diş hekimliği öğrencileri 2-3 sene hasta bakarak stajyerlik dönemi geçirdikten sonra mezun oluyorlar. deneyim eksikliği olabilir, ama buna niteliksiz demek tamamen komiklik.

    şu an beğenmediğiniz yeni mezun adamların hepsi devlet atamasıyla adsm gibi yerlere doluşturulmaya çalışılıyor. çalışma koşullarını görmek istiyorsanız gidin, bakın; 2 dakika suratınıza bakılacak mı?

    performans sistemi adı altında; seni çekeceği diş, yapacağı dolgu, uğraştıracak kanal diye gören hekimler yaratıldığını bir git gör.
    sonra vay efendim (ara: oros* doktor*)...

    yeni mezun olacak adamlar temmuz-ağustos gibi çıkacaklar. birşeyler belirlensin diye tedirginler. fakültelere eylülde mülakatla asistan alınmayacağı söylenmiş. e ortada dus da yok? kimsenin bir bilgisi de yok. ösym 2011 sınav takviminde de yok. herkes kulaktan kulağa; o bunu demiş, bu bunu söylemiş diye sallıyor.

    seçim zamanı diye sınavla ilgilenilmiyor. ortada ne bir soru örneği var, ne konular belli; ne zaman yapılacağı zaten ayrı bir muamma.
    seçimlerden sonra birileri çıkıp ''eylülde sınav yapacağız, ağustos başı paraları yatırın'' dese millet 1 ayda nasıl çalışacağını düşündüğünden sınava karşı önyargılı ve sıkıntılı... 5 senenin konusunu 1 ayda hallederler nasılsa. farklı fakültelerin notları da lazım tabi. süper!

    bazı fakülteler kadrosuz 4-5 asistan alamayacağı için dertli. kadro gelirse 1-2 gelecek, onlar da o hasta yüküyle nasıl başa çıkacak belli değil. kadroları tatmin edici şekilde arttırabilirlerse harika.

    aynı ortodonti sınav konuları arasında, kızların ergenliğe girme yaş aralığı bile, aynı bölümün 2 hocasının notlarında farklı yazıyorsa; 80 farklı fakültenin, 80 farklı hocası tarafından nasıl ortak bir ürün çıkacaktır onu merak ediyor herkes.
    bir fakültede kist diye anlatılan diğer fakültede tümör diye geçiyor. temel bilimlerden neler sorulacak?

    biri bunların cevabını verse de şu uğultu bir kesilse.

    zaten yakında bu işin de kaymağını yiyecek dus dersaneleri peydah olacak, herkes birbirine soracak nereye gittiğini. herkes yolunu bulur mis gibi.
  • dişhekimliğinde torpil kullanarak asistan olmaya ve almaya çalışan şerefsizlerin gelmesinden korktukları sınav.

    dişhekimliği fakültelerinde gözde uzmanlık alanı olan ortodonti ve kısmen cerrahidir. bu dallara asistan alınırken bakılan ilk özellik başarı değildir. mezun olduğum fakültede ilgili bölümde* hocaların çocukları, akrabaları fink atmaktadır.
  • şu sınavı yapacaksanız, artık şu doktorayı kaldırıp adam gibi kontenjanlarla yapın, millet de çalıştığının hakkını alsın kardeşim ayıptır günahtır ya.
    en düşük puanla yerleşilen bölüm 59-60'la kapatıyor. tusta 45'le girebileceğiniz birsürü bölüm var. tusun kontenjanı yılda 2 sınavda toplam 10 binden fazla, dusta yılda sadece 600 kişi. böyle bir kontenjan farkı olabilir mi? böyle bir şey akla mantığa sığar mı? şu sınava gece gündüz çalışan insanların emeğinin çalınmasından başka hiçbir şey değil. alt tarafı devletin cebinden çıkacak 5-6 bin lira bir uzmanlık öğrencisi maaşı. şu kontenjan en azından bin kişilere çıksa bu devlet bundan batmaz.
  • bir türlü gelemeyip .mına koduğumun fırsatçılarının ortalıkta cirit atmasına yol açan sınavdır. yokluğuyla; kimilerinin üds barajını falan aşmadan şimdiden bir takım cemaatlerin sayesinde yerlerini hazırlamasına yol açan sınavdır. yokluğuyla; ülkedeki adaletsizliğin, herşeyin torpille döndüğünün en güzel ispatlarından biri olan sınavdır. yokluğuyla; sen sınavdır, üds'dir, ales'tir kıçını yırtarken orda birilerinin senin hakkını tanıdıklarına yedirmesine yol açan sınavdır.

    (bkz: fuck the system)
  • aynı pastadan, aynı payları daha kalifiye elemanlara verebilmek için yapılacak olan sınav. yani ak parti hükümetinin genel politikasına uygun.

    çevremdeki insanların paniğini gördüğüm için dillendirmek istiyorum düşüncelerimi. "bizim uzmanlıklar ne olacak?", "devlet bizi kabul etmeyecek" paniği yaygın ve insanlar kartopu gibi büyütüyor bu duyguyu. senin diş hekimi olarak alveol kretine cerrahi müdahele hakkın var, ortodontik tedaviye yetkin var. yasal olarak, öyle havada değil bunlar.

    oral diagnoz, konservatif diş tedavisi gibi bölümlerdeki doktora öğrencilerini tamamen taca atıyor, kabul. ancak bu bölümlere yerleşmiş arkadaşlar da öğretim üyesi kadrolarının olmadığını bile bile neden doktora yapıyorlar, onu bir düşünsünler önce, yani asıl sorun başka yerde onlar için. yoksa ortodontistler, cerrahlar, endodontistler; devlet onları uzman olarak tanımasa da çatır çatır iş yapar.

    biz doktorayı "devlet bizi uzman olarak tanısın, hastanelerinde kabul etsin" diye mi yapıyoruz? çok az bir kesimimiz hariç hayır. devlet ortodontik tedaviyi, implantı vs. karşılamaya başlayıp özeldeki piyasayı baltalarsa o zaman işler değişir ama 400 euro'luk implantı, 400 dolarlık ortodonti malzemelerini karşılayana kadar sgk sisteminin bilmemkaç milyon dolarlık açığını kapatsalar daha yerinde olur sanki.

    ha son olarak, torpili kesmek için faydalı gibi görünüyor elbette, ama bir buçuk milyon kişinin girdiği merkezi bir sınavda bile insanlarla taşak geçilirken 2000 kişinin girdiği sınavda sizce neler olur? ben ilk sınavı hayal edemiyorum.
  • gece saat 5, kütüphaneden eve dönüyoken günün en anlamlı ve önemli dakikalarını tek dostunuz capital radyo ile geçirmektesiniz. capital çok güzel bi hareket yapıp alalalalalalalala long çalıyor bob marley'den. gereksiz bi sevinç kaplıyor dört bir yanınızı. eşlik etmeye başlıyosunuz. sonra nakaratta kinololololon kinololololo lolonlilonlonlon derken buluyosunuz kendinizi. insanlığınızdan tiksiyosunuz.

    işte bunlar hep dus. saygılar.
  • kadroları artacak diye beklenirken sınav ücreti artan...
  • bundan sonra yılda bir kez eylül ayında yapılacak sınav. kontenjanların artması dileğiyle.
  • 22 nisan 2012 tarihi ile bu sene ilki düzenlenen geleneksel sınav. uzun zamandır görmediğim arkadaşlarımı göstermesi nedeniyle başta ösym ve sağlık bakanlığı* olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.

    (bkz: ironi)
  • (bkz: yine dusa soktun kardeş)

    diş hekimi arkadaşlar, bu sınava girerken bu espriyi yapmak hoş olmaz mı, olabilir.
hesabın var mı? giriş yap