7 entry daha
  • istihdama girişte(işsizlikte) avrupa'nın ciddi problemlerindendir. eurostat 2019 verilerine göre türkiye'de neet oranı %26.4, yine ülkemizde 2019 ekim ayı işsizlik oranı %13,4 seyrinde iki hanelerde devam etmektedir. tabi buzdağının görünen kısmı bu, bir de %26'larda olan üniversite mezunları işsizlik rakamı var ki şu an medyada çok yer verilmeyen(fox tv dışında) fakat kısa vadede işsizlik rakamlarında ülkemizi zorlayacak kitledir. şöyle düşünelim, herhangi bir yerde çalışıp işten ayrılan insanlar er ya da geç başka bir iş bulabilirler. çünkü işsiz olsalar bile meslekleri var, ama yeni mezun bireylerde vasıf veya meslek eksikliği olduğu için bu kitlenin(neet'ler) bir an önce iş hayatına dahil edilmeleri gerekir. eğer bunları alt başlıklarında incelemek istersek, meslek lisesi öğrencileri, bağımlılar, yeni mezunlar, göçmenler, eski hükümlüler, engelliler ve maalesef kadınlardır.
    (kadınlar; ülkemizdeki istihdam hayatında dezavantajlı gruplardandır, 6111, 5510 vb. sayılı sgk teşviklerinden yararlanan firmalar veya muhasebecileri dezavantajlı grupların arasında kadınları görebilirler)

    - neet'lerin istihdam hayatına dahil edilebilmeleri için evvela izlenmesi gereken politika eğitim sistemindeki değişikliktir. fakat burada değişikliğin tek bir amacı olmalıdır, türkiye'deki okullarda işlenen derslerin (m.e.b. ve yök) iş hayatıyla uzaktan yakından alakası yoktur. sanayinin üniversite ve meslek eğitim merkezleriyle akredite çalışması zorunludur. stajlar 20 veya 30 iş günü yeterli değildir, teorik derslerin azaltılarak yerine pratik uygulamaların çoğaltılması gerekir. ayrıca da bu okullarda öğrencilere ileri excell ve alanıyla alakalı kullandıkları bir programı kullanmayı öğretilmesi şarttır. (örneğin muhasebeci mesleği için; her mezunu s.a.p düzeyinde program öğretin demiyoruz ama en azından temel muhasebeyi artık programdan öğrensinler, yüzyıllardır değişen kağıt üzerindeki muhasebe hesabından vazgeçilmeli)

    edit: imla
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap