1 entry daha
  • butun bolge cay ve derelerinin birlestigi, 510 km uzunlugu ve yuksek debisiyle bolgenin en buyuk akarsuyudur. eskisehir cifteler mevkiinden cikarak cesitli kollarla beslendikten sonra, karasu ilcesinin yakinindan karadeniz’e dokulmektedir.

    son 30 yil icinde yukari, orta ve asagi sakarya havzalarinda insa edilen baraj ve sel kapani gibi su biriktirme yapilari nehrin akis rejimini oldukca duzenlemistir. ozellikle 1972 yilinda gokcekaya baraji insaatinin bitmesinden sonra, asagi sakarya dogancay ve botbasi akim gozlem istasyonlarindan 1975 yili sonrasi akimlarda pik degerlerin dustugu tespit edilmistir. (dogancay’da akimlarin 20 yillik ortalamasi en dusuk 77 m3/s, en yuksek 180 m3/s olarak olculmustur. 20 yilin genel ortalamasi ise 124 m3/s’dir. botbasi akim gozlem istasyonunda olculen degerler ise en dusuk 95 m3/s, en yuksek 276 m3/s ve genel ortalama ise 172 m3/s’dir.)

    gokcekaya baraji’nin devreye girmesinin ardindan nehrin asagi kisimlarinda kati madde miktari azalarak tasima kapasitesi artmis ve bunun sonucu olarak da oyulmalar sebebiyle yatak derinlesmesi gozlenmistir. yine nehrin asagi kisimlarinda, yer yer acilip isletilen kum ocaklarindan dolayi nehirde yatak degismeleri de gorulmektedir.

    (necati agiralioglu)
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap