5 entry daha
  • isa'nın paskalya döneminde tekrar dirilişini anlatır bu sözler.. marie magdalene isa'nın mezarı başında ağlar iken meleklere yalvarır, "nereye götürdünüz isa'yı" diye. derken başında bir bahçıvan biter ve "kadın niye ağlıyorsun?" diye sorar. marie arkasını donmeden cevap verir: "yarabbim onu sen mi götürdün?".. bahçıvan "marie" diye seslenince marie şaşkınlıkta arkasını döner ve isa'yı görür.. tam o sırada isa "noli me tangere" ile başlayan cümlesini söyler..

    bu tümcenin iki diğer anlamı bu sahneyi ölümsüzleştiren tablolara verilen isim olması ve vahşi balzamin çiçeğine de verilen isim olmasıdır. şöyle ki, balzamin çiçeği olgunlaşmadan gövdesine dokunulduğu takdirde, tohumlarını barındıran kapsüller açılır ve tohumlar saçılır. botanikte geçen "dokunma bana" adı buradan gelir.

    son olarak eros ve psyche mitinde geçen "beni görmeye çalışma, görürsen basar giderim" temasını buna yakın görüyorum. marie magdalene bazı yerlerde iddia edildiği gibi isa'nin yavuklusu ise örtüşebilir bu iki hikaye. yazayım burada bulunsun dedim..
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap