8 entry daha
  • ses aralığının belirlenmesi için en kritik nokta passagio noktalarının belirlenmesidir.
    <tenor> için
    ilk pasajlar , ikinci pasajlar
    --> dramatik (c#4) , (f#4)
    --> lirik (d4) , (g4)
    --> leje (eb4 veya e4) , (a4)

    <bariton> için; ilk pasaj , ikinci pasaj
    --> dramatik (bb3) , (d#4)
    -->lirik (b3) , (e4)
    -->high(baritenor) (c4) , (f4)

    <bass> ilk pasaj , ikinci pasaj
    --> proufond (e3) , (a3)
    --> dramatik (g3) , (c4)
    --> lirik (a3) , (d4)

    şimdi ayrıntıya girelim;

    öncelikle söylemeliyim ki amatör şekilde başladığımız şarkı söyleme sevdamızda , apartman dairesinde oturmamız ( üst kata ses gitmesin) , bir kadın olarak küçüklükten gelen (ağzını çok açarak gülme) gibi manalı manasız birçok sebeplerden meydana gelen larenks dediğimiz boğaz bölgesinde tize çıkarken ki gerginlikler , ses çıkarırken ağzın kapalı kalması pasaj bölgelerinin belirlenmesinde güçlük oluşturur. buna nefes almayı bilmemek , duruş bozukluğu ,sigara , reflü , sağlık beslenme , sıvı tüketiminde yanlışlıklar ve yetersiz uyku eklenince ses doğal yapısından oldukça uzaklaşır.

    üstteki problemler dikkat edildiğinde genel anlamda 6 ayda çözülecek problemlerdir. bunun sonucunda profesyonel anlamda ilk adım sesi mask denilen ön pozisyona yerleştirmektir . şan tamamen algı meselesidir ve her baba yiğidin harcı değildir. spor dalları gibi yüzlerce kere idman edince istenilen yere gelinmez . hayal etmek , anlamak , anlatan kişinin yetkinliği ve tecrübesi ile birlikte bolca çalışmayla sesi gereken pozisyona oturtmak temel amaçtır. ses pozisyona oturduğu ve boğazın sıkılmadan , ağzın yeteri açıklığı sağlanıp ve nefes desteğinin doğru sağlanması ile artık ses aralığı tam anlamıyla ortaya çıkar.

    amatör süreçteki en büyük psikolojik hata ise kambur şekilde çaldığın gitarın ile nefes desteği olamadan çıktığın notaları son nota olarak aklına ve ses kasına oturtmaktır. bunun sonucunda başlanan şan dersleri aylarca bu kabullenişin kırılmaya çalışılmasıyla geçer.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap