7 entry daha
  • bunca yıldır öğrenemediğim, kafamda soru işareti oluşturan problemleri fantastik hamlelerle tarumar eden haydar baş'a şükranlarımı sunuyorum.

    milli ekonomik model'in anlatıldığı konferanslarda yabancı profesörlerin konuşmalarının tercüme edilmemesi önceleri kafamı karıştırsa da bunun halkı yabancı dil öğrenmeye teşvik amacıyla yapıldığını birkaç saatlik seans sonucu rusça konuşmaya başlayınca anladım.

    ayrıca iktisat ilminin temel varsayımını yerle yeksan ettiği konuşmasından sonra ani bir zihinsel sıçrama gerçekleştirdim. biliyorum ki artık eski ben değilim. diyor ki saygıdeğer profesör: "size yıllardır ne öğretiyorlar, dünyadaki kaynaklar sınırlı insanın ihtiyaçları ise sınırsız. ben buna gülüyorum. bakın ben günde en fazla iki öğün yemek yiyebiliyorum, yılda birkaç kat elbise giyiyorum. hadi siz bunun iki katını tüketin. gördüğünüz gibi ihtiyaçlarımız sınırsız değil. pekiii, bir tarlayı kaç kez ekip biçebiliriz. bu yıl biçtik, ertesi yıl bir daha, sonraki yıl bir daha ne zamana kadar? kıyamete kadar biçebiliriz sevgili dostlarım. demek ki neymiş, kaynaklar sınırlı değil sınırsızmış. sen bunu anlamıyorsan kafanın içinde beyin yok et var senin, et" [sonunda biraz sinirlenmiş ama olur o kadar.]

    böylesine hayati bir mevzuyu yüzyıllar sonra saygıdeğer baş'ın çözmüş olması, onunla aynı topraklarda yaşayan, aynı havayı teneffüs eden bizleri gururlandırmalıdır. milli ekonomik model'in dış güçlerin eline geçmesini önleyelim.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap