4 entry daha
  • grup tarafından dışlanmak, alay edilmek ya da onaylanmamak gibi çoğunluk baskısından kaynaklanan psikolojik sonuçlardan dolayı gerçekleşmektedir. bu doğrultuda ilgili kişiyle görüşme sağlanırsa eğer yalnız kalma ya da dışlanma gibi sebeplerden dolayı korku ve endişe içerisinde olduğu görülecektir ve bu yüzden uymaya sebep olacaktır.

    örnek vermek gerekirse eğer yaşadığınız yerde bir olaya şahit oluyorsunuz ve kişinin suçsuz olduğunu biliyorsunuz fakat bütün mahalle kişinin suçlu olduğunu ve bu durum hakkında da yalan beyanlarda ya da varsayımlarda bulunarak kişiyi suçluyor. bu durumda bir belirsizlik yaşarsınız ve bu durumdan dolayı "acaba" demeye başlarsınız. işte o an işin rengi değişecektir ve siz de suçsuzluğunu bildiğiniz kişi karşısında ya sessiz kalacaksınız ya da benzer tepkileri sunacaksınız.

    tabii üstte anlattığım şekilde olma olasılığı kadar olmama durumu da söz konusu ve aksini iddia edebilirsiniz fakat unutmayın bu herkes için geçerli değil. bu durumu etkileyen faktörler durumsal ve kişiseldir; kültürel farklılıklar, cinsiyet, kişisel kontrol ve benlik gibi birçok duruma bağlıdır.

    aslında durumu biraz sosyal medya ile özetleyebiliriz. şöyle ki sosyal medya bir tür sanal linç geliştirdi ve doğrusu bilinsin yada bilinmesin ortaya atılan bir sav ile onlarca, yüzlerce ve hatta binlerce destekçi bulabilirsiniz ki bunun deneyi de yapılabilir. örneğin; 100 kişi ayarlansın ve 90-95 kişi sahte denek olsun. geri kalan kişilerse durumdan habersiz kişiler olduğunda eğilimleri ölçülebilir. hatta sözü daha fazla uzatmadan asıl noktaya getirip bitirelim ve nihayetinde bu konuda (bkz: asch deneyi) incelenebilir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap