4 entry daha
  • bu tiyatro türünde acının kaynağı insanın bilinçaltıdır. orada bastırılmış istekler, heyecanlar, tutkular yaşamaktadır. tiyatro büyüsel işlemi ile bu bilinçaltındaki olayları acıta acıta ortaya çıkaracaktır. bu acılı işlem aslında bir iyileştirme işlemidir. kıyıcı tiyatronun amacı insanın gizilötesi güçlerini tanımasını sağlamaktır. tiyatro bunu sağlamak için bu gizemli işleri sahnede nesnelleştirip, somut olarak görüntüleyecektir.

    bu tiyatroda insanın gizli suç işleme zevki, erotik takıntıları, ilkelliği, karabasanları ve insan yiyiciliği dışlanacaktır ama bunu öyle bir yapacaklardır ki gerçekten yaşanmışcasına bir dışlama olacaktır.

    bu tiyatro tıpkı veba hastalığı gibi acılı bir süreçle fakat seyirci üzerinde hiç iz bırakmadan, onu yaralamadan bu kanlı işlemi gerçekleştirecektir. insanın zorbalık, kıyıcılık, yaşama ve elde etme isteği, cinsel istek gibi doğal güdülerini somutlaştırıp yaşatarak, bu gizli güçleri özgür bırakarak toplumsal işlevini yerine getirecektir.

    kıyıcı tiyatroda sahne ile salon ayrımı yoktur. seyirci oyun yerinin ortasında oturur. oyun, onun çevresinde oynanır. hareketli sandalyeler seyircinin istediği yöner dönerek oyunu izlemesini sağlar. dekor yoktur. kostümler renkli ve gösterişlidir. gösterişli ışıklardan, müzikten ve eski unutulmuş sazlar kullanılacaktır.

    dünden bugüne tiyatro düşüncesi
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap