• 1) barometreyi binanın en üst katına çıkarırız. barometrenin ucuna bir ip bağlar ve yukarıdan caddeye sarkıtırız. tekrar ipi yukarı çeker ve ipin uzunluğunu ölçeriz. ipin uzunluğu bize binanın yuksekliğini verir.

    2) barometreyi binanın en üstüne çıkarırız ve çatı katından aşağı eğilerek barometreyi bırakırız. bırakır bırakmaz kronometreyle zaman tutmaya başlarız. barometre yere çarpaz çarpmaz krnometreyi durdurur ve "s= ½ a t2 " (s eşit bir bölü iki a t kare) formülü ile binanın yüksekliğini hesaplarız.

    3) güneşli bir günde dışarı çıkar, hem barometrenin gölgesini hem de barometrenin boyunu, daha sonra da binanın gölgesini ölçerek, basit bir oranlamayla yüksekliğini bulabiliriz.

    4) barometreyi elimize alır ve binanın merdivenlerinden en üst kata doğru tırmanmaya başlarız. merdivenleri tırmanırken barometrenin boyu kadar duvar boyunca işaretleyerek ilerleriz. daha sonra işaretleri sayarız ve işaretlerin sayısı bize barometrenin birimi cinsinden binanın yüksekliğini verir. bu yöntem doğrudan ölçmeye örnektir.

    5) daha karmaşık bir yöntem isterseniz, bunun için barometreyi bir ipin ucuna bağlar ve sarkaç gibi sallamaya başlarsınız. böylece en alt katta ve binanın en üstünde "g" değerini saptayabilirsiniz. bu iki g değerinin farkından ilke olarak binanın yüksekliğini bulabilirsiniz.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap