36 entry daha
  • ömür boyu başkanlık uygulaması başlatmayı istediğini belirten cumhurbaşkanı alpha conde'nin günden güne ördüğü darbe şartlarının en sonunda olgunlaşmasıyla bugün özel kuvvetler birliklerinin (gfs) başındaki albay mamady doumbouya ve beraberindeki bir grup asker tarafından uygulamaya konulan/darbe yapılan ülke.

    (bkz: 5 eylül 2021 gine darbesi)

    gine devlet televizyonu rtg'de canlı yayına çıkıp anayasayı, hükümeti, kurumları feshettiklerini ve en kısa sürede halkın da katılımıyla yeni bir anayasa hazırlayacaklarını belirten özel kuvvetler birliklerinin başındaki mamady doumbouya, en kısa sürede bir geçiş hükümeti oluşturmak için çalışmalara başlayacaklarını söylemiş. ülkenin hava ve kara sınırları da kapatılmış.

    cumhurbaşkanı alpha conde, mart 2020'de tüm tepkilere rağmen "devlet kurumlarını modernleştirmek" gerekçesiyle anayasa değişikliğine gitmişti. muhalefet de kendisini "anayasaya darbe yapmak”la suçlamıştı. ülkede başlayan halk protestoları sert bir şekilde bastırılmıştı. kanlı çatışmaların yaşandığı ve onlarca kişinin öldüğü ekim 2020’deki seçim sürecindeki olaylarda birçok muhalif isim de tutuklanmıştı. 7 kasım 2020'de ise alpha conde’nin 3. kez cumhurbaşkanı seçildiği açıklanmıştı.

    gine, zengin yeraltı kaynaklarına sahip olmasına rağmen batı afrika'nın en fakir ülkelerinden birisidir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap