6 entry daha
  • normal şartlar altında, her şey yolunda iken (voltaj düzgün, operator kalp krizi geçirme riski taşımıyor, deprem yok, sel yok vb) sıfır hata üretim yapabiliyorsanız, olağandışı/beklenmedik/önceden bilinmesi imkansız bir durumla karşılaştığınızda bunu en kısa sürede tespit ediyorsanız, zararın büyümesini engelleyebiliyorsanız sisteminiz sıfır hata ile çalışıyor demektir. bu bir modeldir. bu modeli benimseyince üretim sıfır hata ile gerçekleşmez, sıfıra en yakın şekilde gerçekleşir, kalite kontrol maliyetleriniz düşer, çünkü problemin yaşandığı serideki ürünlerin hatalı olduğunu zaten biliyor olursunuz, dolayısıyla kaliteyi ucuza mal etme şansınız olur.

    hammadde kaynaklı hatalara gelince o da sistem kaynaklı bir hatadır, beklenmedik değildir, önlenebilir. hammaddeyi temin eden, kontrol eden, üretime hazırlayanlar işi sallamıştır, hatalı hammadde sisteme girmiştir, beklenen de olmuştur. satın almanız "sıfır hata model elbise" giymemiştir.

    en doğru donanım, en doğru yöntem ve en doğru operator ile çalışıldığında bile karşınıza ayı çıkma, başınıza taş düşme olasılıklarından dolayı üretim genellikle sıfır hata ile gerçekleşmez ama "sıfır hata model elbise" giydiğiniz için erken uyarılırsınız, erken uyanırsınız, bir de aynı şey bir daha olmasın diye oturur düşünürsünüz, tekrarını önlersiniz. çünkü bu sadece bir modeldir, elbisedir, giyeni prens/prenses yapmaz.

    baştan, normal şartlar altında bile %3-5-10 hata oranı ile çalışırım, bu benim normalimdir diyebilirsiniz. bu da bir modeldir. kabul edilebilir kalite seviyesini benimsersiniz ve bunu iyileştirmeyi hiç düşünmezsiniz. fakat, birilerinin daha düşük hata oranı ile üretmesi, dolayısıyla daha ucuza mal etme ve daha düşük fiyata satma olasılığı da her zaman vardır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap