• sozlugun acilisinin üzerinden gecen 9 yil süresince, adi agza alinmamis, türkiye ve dünya'da 60'li yillarda doruklara erişmiş, sonrasinda ise hizi düsse de devam eden bir hadisedir.. öncelikle şunu demem lazim ki gavur ülke degistirilen göçe, immigration, ülke içinde yer degistirmeye ise migration felan demekte.. biz izmirliler ise "gobuşmak" diyoruz.. (çiğdem ve domat'i tek sanmıştınız degil mi?)

    iç göçün nedenlerine deginmeden evvel, iç göçü azdirici, kudurtucu hadiselere bakmak gerekir ki bunlar da gayet "ulaşim imkanlarinin kolaylasmasi" olarak üstün körü gecilebilir.. bir grup muslaman'in develer üstünde medine'den mekke'ye göç etmeleri, gandhi'nin tuz yürüyüsü, mao'nun parti arsivini sirtlayip yürümesi falan normal insan'in, dandik bir motivasyonla yapacagi hadiseler degildir.. o yüzdendir ki normal insan, yola, tren yoluna, ve bavullara ihtiyac duyar..

    ikinci dünya savasi sonrasinda marshall planlari cercevesinde "beton aglarlarla ördük tüm dünyayi zira ikinci dünya savasi icin birsürü lastik yapmistik elimizde kaldi" plani uygulanmis, tüm dünyada devletler arasi dahil, irili ufakli yollar yapilir olmustu.. işte bu yollari kullanan bir garip halk kendi sehirlerinden pillarini pirtilarini alip, dudullu ve cevresine yerlesmeye karar verdiler..

    gayet net biliniyor.. "memlekette para yok, aş yok, dam yok o yüzden taşı topragi altin dedik istanbula, izmir'e, ankara'ya geldik" düsüncesi en bilinen gerceklerden biri.. ama ben bunun bu kadar basit olduguna, bu kadar "hoppaa" dedirtebilecegine inanmiyorum.. sonucta amerika'nin idaho'sunda da ne aş var ne iş var? oradaki halk niye new york'a hucum etmiyor?

    hikayede bizim gocebe bir toplum olmamizin büyük rol oynadigini düsünüyorum. nasil bir gense artik!? koca memlekete dogru düzgün yerlesemedik. devamli bir insaat yapilma, devamli bir yer degistirme. aynı evde yasayan 3 farkli nesilin olma ihtimali yüzde .5.7 gibi bir rakamda.. ki bu ecnebi memleketlerde yari yariya cikiyor neredeyse.. böyle bir gezelim, böyle bir tozalim durumu..

    konuyu çok komik bir yere baglicaktim ama unuttum.. kahretsin.. (hatta) damn!!
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap