• internette kimlik ve başka kişisel bilgiler konusunda şurada yazılanları herkesin bilmesinde fayda var.

    internette gezinirken ikide birde hakkımızda bilgi isterler. bazı bilgileri kim olduğumuzu bilmeden vermezler. bazen hakkımızda envai bilgileri işimizi görmek için lazım olmasa bile isterler. umutları bizi o bilgiler sayesinde onların işine gelecek bir işlemi yapmaya yöneltebilmek, hatta teşvik edebilmektir. bir malı satın almamız, bir partiye oy vermemiz, müşteri listesinde görünmemiz, istedikleri bir web sayfasında biraz daha vakit geçirmemiz, bir fazla reklam izlememiz, vs.

    bazı kimlik teyit hizmetleri çok güvenilir ve saygı görür. buna bir örnek biyometrik pasaportları kullanan hizmetler, bazı ülkelerin e-devlet, bankalar birliği filan gibi aktörlerce sunulan hizmetlerdir. kullanıcı hakkında kimlik dışında bilgi tutmazlar. tuttukları bilgileri titizce korurlar. bunlar en iyi uç konumdadırlar. meta (facebook) ve google gibi bazıları ise tam tersine her türlü hizmet verirler, hizmetleri kullananların her biri hakkında tonla bilgi biriktirirler, ve bu bilgileri para karşılığı isteyene satarlar. bunlar da en kötü uç konumdadırlar.

    bu ikinci grup yüzünden uzunca bir internet hayatı sonunda hakkımızda kimin ne bildiği konusunda kontrolü kaybeder, bizi dolandırmak, kandırmak, yöneltmek, kendi istediği yöne doğru gütmek isteyenlerin kötü niyetlerine kolay kurban oluruz.

    henüz gelmeyen ama önerilen bir üçüncü seçenek ise avrupa birliği tarafından planlanıyor. gdpr ile kişiler hakkında ne bilgiler biriktirilebileceğini izne bağlayıp sınırlama getirerek çığır açan güçler şimdi de kimlik konusuna el atıyor. fikir şu. tüm kilit bilgilerin senin kontrolün altında olacak, isteyene sadece işine geldiği kadarını vereceksin. böylece bilgi şemandaki bilgiler dağıtık bir şekilde bir çok yerde ama hepsi sendeki bilgilerin orada gerektiği kadarının kopyası, geri kalan bilgi haneleri boş olarak bulundurulacak. örneğin kimlik bilgini açık etmeden reşit olduğunu veya ağır vasıta ehliyetin olduğunu ispatlı bir şekilde belirtebileceksin.
hesabın var mı? giriş yap