9 entry daha
  • el-ezher beş örgütten oluşan, sunni islam açısından önemli bir din merkezidir. el-ezher üniversitesi de bu beş örgütten biridir. (diğerleri: yüksek konsey, islam kültür yönetimi, ilk ve orta öğretim kurumları, islami araştırmalar akademisi)

    din adamı yetiştirme konusunda son derece önemli bir merkezdir. radikal islama karşı olsada toplumun islamın gereklilikleri doğrultusunda yönetilmesi gerektiğini savunur, bu açıdan genel olarak devletle yakın ilişki içinde bir kurumdur ve devlet politikalarının meşrulaşmasına yardımcı olur. zaten el-ezher'in son şeyhi muhammed seyyid tantavi, alışılageldiği gidi el-ezher içinde yapılan bir seçimle değil, hüsnü mübarek tarafından atanarak göreve gelmiştir. tantavi temel görevlerinin devlet politikalarını desteklemek olduğunu açıkça söylemiştir.

    ( fakat herşeyin her dönemde aynı kalması ve bir kurumunda homojen olması mümkün değildir ve böyle algılanmamalıdır da. dönem dönem el-ezher içerisinde devlet politikalarını eleştiren gruplar da ortaya çıkmıştır. mesela 1980'li yıllarda islami araştırmalar merkezi şeriatın tamamen, her alanda uygulanması gerektiğini savunmuş ve radikal bir tablo çizmiştir. ancak bir şekilde kurum içinden tahliye edilmişlerdir.)
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap