9 entry daha
  • antik yunan'da halkın tanrılara karşı olan bakış açısını tamamen değiştirecek bir yaklaşıma sahip, birinci kuşak sofisttir.

    “prodikos'a göre tanrılar, insan imgeleminin birer yaratılarıdır. insanlar, ilk önceleri tıpkı mısır'daki nil nehri gibi kendilerine yararlı olan doğa güçlerine tapınmışlar, daha sonraları da değişik sanatların yaratıcılarını tanrılaştırmışlardı. örneğin tanrı dionysos, şarabı yapan ilk kişi olmalıydı.”

    bu muazzam görüş, ilkel insanın doğaya, güneşe, yıldırıma vb. şeylere tapmasını, bunları açıklayamama ve doğa karşısındaki acizlikten geldiğini ve insanın tanrıyı bu şekilde yarattığını iddia eden görüşün ilk portatifidir. prodikos'un görüşünü bu kadar muazzam yapan ise bunu binlerce yıl önce o ilkel toplumun bir parçası iken ileri sürmüş olmasıdır.

    yine “ölüm, yaşadığımız sürece bizim için yoktur; bizim için var olduğu an ise, artık biz onun için yokuzdur” deyişinin, düsturunun da sahibi prodikos'tur.

    son olarak belirtmek isterim ki başlık altında da yazıldığı üzere prodikos sanıldığının aksine bir dinsiz değildir. genel olarak boş inançlardan ve metafiziksel korkulardan insanları arındırmaya çalışmıştır.

    kaynak: mehmet ali ağaoğulları, kent devletinden imparatorluğa.
hesabın var mı? giriş yap