6 entry daha
  • sabe olarak de bilinen devlet.

    kuruluş tarihi kesin olarak bilinmez, çeşitli rivayetler vardır. batılı kaynaklarda bir krallık olarak bahsedilir. başkentleri yemen'de bulunan ve me'rib ya da ma'rib olarak bilinen şehirdir. tarihteki kurulan ilk arap devleti olduğu da, kesin bir gerçekliği olmamakla birlikte rivayetler arasındadır.

    "bazı araştırmacılar, sebe b. yeşcüb’ün kahtan’dan sonra yemen arapları’nın atası sayılmasını ve kur’an-ı kerim’de sadece onun adının geçmesini delil göstererek bölgede kurulan en eski devletin sebe olduğunu ileri sürmüş, milattan önce yaklaşık 2500 yıllarına ait sümer kitabelerinde geçen “saba” ve “sabam” kelimeleriyle sebe devleti’nin kastedilme ihtimalinden hareketle sebe’nin tarihinin milattan önce üç binli yıllara uzandığı tahmininde bulunmuştur." bir takım başka rivayetlere göre ise devletin kuruluşu m.ö. x. yüzyıla yahut m.ö viii. yüzyıla kadar dayanmaktadır.

    ahd-i atik’te sebe (şeba) halkından ve onların kraliçesi olan belkıs'tan bahsedilir. (bkz: saba melikesi belkıs) bununla birlikte kur’an-ı kerim’de sebe halkından, belkıs'ın hz. süleyman ile olan diyaloğundan ve daha sonra ona iman etmesinden söz edilir.

    ismail yiğit'in tdv islam ansiklopedisi'nde verdiği bilgilere göre tarihçiler sebe devleti’ni iki döneme ayırır:

    mukarribler dönemi (m.ö. ? - m.ö. 650) ve melikler dönemi (m.ö. 650 - m.s. 115). sebe devleti sebeliler’in akrabalarından olan himyeri kabilesinin lideri yeşerha b. yahdup tarafından ele geçirilmesiyle son bulmuş ve bu devletin ardılı olarak himyeri devleti kurulmuştur.
hesabın var mı? giriş yap