28 entry daha
  • iki aydır asgari tutarını yatırmadığım, normalde limiti 500'er tl olan ancak ağzına kadar borçla dolu iki adet kredi kartım var. (hatta limitine sığmamış taşmış) şimdi anlatacağım hikaye kredi kartı mağdurlarının hakikaten dürüst olmadığını düşünenlere ithaf edilmiştir ki anlasınlar insanlar ne durumda diye.. (bu entry ödemelerini zamanında yapan iş güç sahibi insanlar için bir şey ifade etmiyor. bu kadar uzun entry'i boşa okuyup zaman kaybetmeyin)

    2008 kasım ayında tercihimi bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi ya da işsizlik arasında yapmam gerekti. sonuç olarak elimdeki tek işe yarar varlık olan aklımın lehinde karar verdim ve işi bıraktım. o güne kadar ayağımı yorganıma göre uzatıyor ve ödemelerimi zamanında yapıyordum. işi bırakmanın verdiği psikolojik rahatlık 2-3 ay bana sihirli mantarlar gibi kafa yaptı, iyi geldi. hatta çıkarken aldığım parayla bir de ilerleyen zamanlarda kredi kartı borcuyla daralmayayım diye belini kırmıştım gelecekte yaşayacağım parasızlık durumunu bildiğim için.

    gün oldu devran döndü parasızlık acı yüzünü gösterdi. pederin gönderdiği paralar yetmedikçe karttan sadece yemek yedim mutfak alışverişi yaptım. hayatta kalmak için gerekeni yaptım yani. (yani sikko beyinlerin düşündüğü gibi lüks harcama yapmadım.) sonuç olarak kartlar ağzına kadar doldu.)

    bankalar şu gün yatırmazsanız şöle böle olur diye kafa sikerlerken onları "he" gibi basit ve anlamsız onaylama kelimesiyle geçiştirip sktir ediyordum. evet sadece "he" diyordum basit bir "he".

    sonra bi gün arayan kadına önceden 3 ay yatırmazsak arıyordunuz nedir bu telaşınız diye sordum. o da bu dönemde hiçbir bankanın eksi bakiye bulundurmak istemediğinden dem vurdu. artık bedaş bile elektriği, 1 faturanın ödemesi 3 gün geciktirilirse kesiyor. yani düşenin kemiğini iyice siken bir sistemden bahsediyoruz. ancak borçlu olanlara hatırlatıyorum, eğer faiz ödemek benim gibi sizde de bağışıklık yapmışsa (sorun teşkil etmiyorsa), minimum tutarlarınızı ödeyemeyecek durumdaysanız ve bankalar daha size birinci aydan sıkıştırmaya başlamışsa kanunen 3 ayı beklemek zorundalar (arayan kadından öğrendim) o da sadece idari takip için. yani sikinize dolamayın sonuçta faiz ödeme hakkınızı kullanıyorsunuz.

    geçenlerde minimumu nasıl yatıracağım diye kara kara düşünürken aklıma bir fikir geldi. ev için uzun süredir birikmiş yaklaşık 300 liralık bir fatura borcumuz vardı. arkadaşlara verin a.k paraları dedim faturaları ben yatırayım. eğer bankalar fatura ödemelerini alışveriş yapar gibi tahsil edeceklerse planım gayet iyi işleyecekti. işimi garantiye almak için hangi karta ne kadar para yatırırsam ne kadar limit açılır, en son ekstreden sonra ne kadar faiz işlenmiş, eski faturalar da ödenebiliyor mu, para yetmediği için su faturasının sondan bir önceki kısmını yatırabiliyormuyuz, iki ayrı kartla toplam tutarı ödeyebiliyor muyuz gibi kritik soruları belirledim. her karta ne kadar ödemem gerektiğinin iki bilinmeyenki denkleminden x ve y'yi buldum. ancak heralde herkesin hayatı farklı olduğundan ve her şeylerini tiksinç bir düzenli yaşam alışkanlığından alıyor olsalar gerek hiçbir banka personeli sorularıma düzgün cevap veremedi. yüzüme de başka bir dünyadan gelmişim gibi baktılar. çünkü türkiye'de bu soruları ancak öğrenciler sorar ve onlar da ya asla öğrenci olmadılar ya da öğrencilikleri çok rahat geçti. benim içinse 5 liranın bile bu fatura denkleminde önemi vardı. çünkü bir yere fazla para yatırsam diğer fatura yalan olabilirdi.

    neyse halk bankası'nda kredi kartıyla ödeme yapamayacağımı hatta devlet bankalarının hepsinin nakit çalıştığını öğrendim. oradan bir umut ali sami yen'in karşısındaki islami sermaye bankaları geldi aklıma. ne de olsa onlar faizin haram olduğunun bilinciyle benim de kart faizi konusundaki problemimi anlarlar ve buna izin vermezler diye düşündüm.(?) kuveyt türk ve türkiye finans katılım bankası da olumsuz yanıt verdi. ancak bank asya'nın kredi kartıyla fatura aldığını tahmin ettiklerini söylediler. ulan bundan sonra islami sermayeye sempati bile beslerim diye sevine sevine gittim. işimi garantiye almak için sordum. alıyoruz dediler.

    sevinçle koştum hsbc'ye gittim. öğlenin sıcağında terden sırılsıklamdım ama mutluydum. lakin bankaya gittiğimde normalde planladığımdan fazla ödersem faturayı ödeyecek kadar limit açılabileceğini öğrendim. olsun dedim babamın yeni yatırdığı paranın bir kısmıyla limit aşımını ve faizleri de ödedim.

    bu arada her gittiğim bankada "neden otomatik ödeme talimatı vermiyorsunuz bu kadar uğraşacağınıza?" sorusuna, artık tiksindiğim için cevap bile vermiyordum. diyemiyordum ki ulan var otomatik ödeme talimatım da her zaman bizde para mı oluyor.. ekstre kesim tarihiyle son ödeme tarihi arasında borçlara faiz işliyor mu şeklindeki ince soruma ise güvenliğin "eğer zamanında öderseniz işlemez" gibi yüzeysel bir cevap vermesi nedeniyle o sıcakta adamın boğazını kredi kartıyla kesesim geldi..

    garanti bankası'nın otomatik ödeme talimatı hesabınız eksi 50 liraya kadar düşebiliyor paranız olmazsa. onu da kaç aydır yatırmıyormuşum. 15 lira da ona faiz gelmiş. baktım bugün turkcell faturasının son günü, babamın verdiği paradan o faizi ve fatura tutarını da yatırdım. böylece hem borcumu ödemiş görünecektim hem de turkcell faturam kredi hesabından otomatik ödenecekti. bilmeyenler için bilgi vereyim: otomatik ödeme son ödeme tarihinde çeker parayı hesaptan. bugün son ödeme tarihi olan başka fatura var mı diye kontrol de ettim internet bankacılığından ki yatırdığım parayı yeni faturalara ödemesinler.

    bu arada yine topluma faydalı bir bilgi: eğer garanti bankasında aynı müşteri numarasına ait kredi kartı da varsa ve eğer o kartın borcu ödenmemişse size sormadan direk fatura hesabınızdaki paradan çekiyor vicdansızlar. böylelikle kredi kartına da para yatırmak farz olmuştu. sonra garanti kredi kartına da fatura için ayırdığım paraları bayıldım. bu arada orda da faiz ödemesi yaptım harçlığımdan limit açmak için fazladan.

    bank asya'ya kredi kartından fatura ödemek için gittiğimde ise beynimden aşağı kaynar sular döküldü. meğer adamlar atm'den sadece bank asya kredi kartıyla alıyorlarmış. böylece elimde fatura parası kalmamış, doğalgaz, elektrik ve su sie kesilmek üzereydi. mal gibi kartlara basmış oldum parayı. eve giderken nakit avans olarak mı çeksem, yoksa tanıdık bir esnaftan alışveriş yapmış gibi çekim yapıp biraz daha az para mı alsam diye düşünüyordum. son umut garanti'ye tekrar gidip internet şubesinden kredi kartıyla ödeyebilir miyim diye sordum. onlar da sadece nakit avans olarak çekip sonra ödeyebilirsiniz dediler. nakit avans konusunda insanların tecrübelerini duyduğum için hiç bulaşmadım. belki nakit alışveriş yapıcak bi adamdan para alır kartımdan çektiririm diye düşündüm.

    ulan ben de diyordum iyi ki iktisat okumuşum her ay kredi kartı minimumlarını böyle öderim, arbitraj hakikaten kafası basan adam için güzel bir şey. ama bir sorun vardı. öyle ya burası new york değildi. böyle şeyler ancak amerika'da oluyor heralde dedim. sistem alışveriş yapar gibi fatura ödemeye izin vermiyor, çakal gibi düşünmüşler her şeyi dedim. öyle ya zaten faiz ödemek artık sikimizde değil. sadece banka bizi bir ay daha rahat bıraksın, yatırdığımız gün hemen ordan aldığımızı oraya verelim sadece borç çevirelim.

    çaresiz eve döndüm. belki internette bi çözüm yolu bulurum diye. bulamazsam ev arkadaşları belamı siker diye araştırmaya başladım. iski'nin sitesine girdiğimde online ödeme seçeneğini gördüm. her ne kadar gov uzantılı bir siteye dandiktir diye güvenmesem de denedim ve sonucu tak diye aldım. fatura ne olursa olsun ödeyeceğiniz tutarı kendiniz belirliyorsunuz ve işlem hızlı bir şekilde sonuçlanıyor. daha sonra hsbc'yi aradım. alışveriş olarak kabul ediliyormuş yani faizsiz. sonra onay bekleyen harcamalarda görünmesinin de bankayla değil iski'yle alakalı olduğunu öğrendim. siteye tekrar baktım, borcum ödenmiş görünüyordu. öyle rahatladım ki gülümseyerek bir sigara yaktım. faiz ödemelerinden babamın 15 günlük yeni yatırdığı paradan sadece 10 lira kalmıştı ama mutluydum.

    aynı işlemi igdaş'ın sitesinden de denedim. fakat orda işlemim onaylanmadı. 3d secure diye bir teknoloji çıkmış. yani kartınızı internetten uluslarası güvenlik merkezine kayıt ettirmeniz gerekiyormuş. bir şekilde aramalarım sonuç verdi kayıt oldum. ancak hala ödeme reddediliyor. bankayı aradım bir sorun olmadığını söylediler. eğer bir de şu doğalgaz faturasını kartla ödeyebileceğim bir yöntem bulabilirsem bu ayki ödemelerin hepsi tamam olacak. param kalmadı ama bir aylık bir huzur beni bekliyor olacak.

    sıkılmayıp böyle yorucu bi entry'nin sonuna kadar gelmeyi başarabilmişseniz size sesleniyorum. bakın görün insanlar, zehir gibi kafası basan yeni mezun olmuş ya da okuyan binlerce kişi bu hesapları yapıyor biliyorum. birçok kişiye alakasız gelecektir kayda değer bulunmayacaktır yazdıklarım. ancak aynı durumları yaşayan öğrenciler bilgi sahibi olsun. özetle her gün bu entry kredi kartı borçlarından kurtulma taktikleri arayan biri tarafından yazılmıştır. ama bu taktik basittir. paraya sahip olmak. benim amacımsa borç çevirme yollarından birini keşfettiğini sanıp bu yolu denerseniz nelerle karşılaşabileceğinizi anlatmaktı.

    görün bakın insanlar nasıl ofak şeylerle uğraşıyolar, neyin peşinde koşuyorlar. ondan sonra okul neden uzadı? neden bu kadar içiyorsun? neden düzenli uykun yok? gel de cevap ver amına koyim! siz her şeyinizi zamanında yapmaya devam edin. bizim halimizden bizim gibiler anlar..
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap