1227 entry daha
  • 17 yildir collerde yasayan biri olarak bir kac kelam edeyim, turklerin son 2-3 senedir ilgisi arsa cikmis vaziyette fakat temel sorun doviz kurlari vs degil. (dirhem de usd ye sabit oldugundan ayni doviz kurlari sorunu dubaide de olmasi lazim)

    ama turkler hala akin ediyor, ozellikle gayrimenkul uzerine.
    bunun temel sebebi:
    a) turkiyedeki faiz oranlarinin artik fizibil olmaktan cikmasi. turkiye son 2 senedir gayrimenkul talebini yurtdisi ulkelere kaptiriyor ve bu cok tehlikeli aslinda. turkiye'de m2 satis fiyatlari ortalama 1000$/m2 iken dubai'de 4000$-5000$/m2 seviyesinde (new development ise, eger oturmus bir yerde ise daha da fazla) .
    buna ragmen "ohaaa dubai cok ucuz gelin buradan ev lin %7 roi falan konusuluyor , 12 yilda amorti ediyor kendini falan diye.
    amorti kismi duzenli kiraci bulunursa dogrudur, ama bulunmasi da kolay degildir 12 yil boyunca, ulkenin nufusu bir anda %30 dusebiliyor (2008, 2016, pandemi vs.)

    ama bu "ohaaa ucuuzzzz" algisi "odeme kosullari ile ulasilabilirlik" anlaminda. su an dubaide 150k$ a 30m2 studio satiyorlar, normalde "its nuts" yani ben 5000$/m2 veririekn iki kere dusunurum bir yapiya, ama diyor ki adam 20k$ pesin ver 120k$'yi 1000$ taksitlerle ode, 4 sene sonra da 30k$ balon payment yap falan filan .

    bu da bankasiz vs ulasilabilir hale geliyor. akin akin turk parasinin dubaiye akmasinin sebeplerinden birisi bu.

    b) adamlar bunu yapmisken hali ile coluk cocugun okulu vs ortami icin de dubaide yasamayi cazip gorebiliyor, son derece normal bir sey.

    ama turkiye'nin mevcut politikalari o kadar kotu ki, turk sermayesi yunanistan, dubai, nerede "vadeli islemler" donebiliyorsa oraya akiyor, cunku son 4000 yildir dunya finansal olarak forward piyasa uzerine insaa edildi.

    arada mehmet simsek basliginda bunu anlatmanin sebebi de bu,
    yani su an turkiye'nin yasadigi bu disari para kaptirma olayi inanilmaz boyutta, gayrimenkul uzerinden, yetiskin insan uzerindne, beyaz yaka uzerindne jenerasyon kaptirma, akliniza ne gelirse.

    bu durum yakin zamanda degismezse turkiye esas bu sefer batar.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap