2 entry daha
  • ilk ayetinin tefsiri ilginc bir hikaye icermektedir. tefsire göre anlatimini sunayim. tefsir taberi´ye aittir:

    "bu olay şöyle cereyan etmiştir: resulullah (s.a.v.) cariyesi ve oğlu ibrahim´in annesi olan mâriye el-kıptiyye ile, hanımı hafsa´nın evinde bir araya gelmiş bunu gören hafsa ise onlan kıskanmış ve resulullaha sitem etmiştir. re­sulullah da cariyesi mâriyeyi kendisine haram kılmıştır. bunun üzerine hefsa:" ey allanın resulü, allanın sana helal kıldığı bir şeyi nasıl haram kılarsın?" de­miş, resululah mâriye´ye bir daha yaklaşmayacağına dair hafsa´nın yanında allah a yemin etmiştir. işte bunun üzerine allah teala bu surenin baş tarafında bulunan âyetleri indirmiş, resulullahın haram kılmasını geçersiz saymış, yemin için de keffaret vermesini emretmiştir. halbuki resulullah, hafsa´ya bu mesele­yi gizli tutmasını söylemişti. fakat hafsa meseleyi aişe´ye anlatmış, bunun üze­rine de âyetler inmiş ve meseleyi açıklığa kavuşturmuştur."

    bu ayetin ve bunu izleyen 4 ayetin "iniş nedeni" olarak, bir "bal şerbeti öyküsü"nü içeren aktarmalar da var. ama her zaman islam’ a yönelik ele$tiri niteligi tasiyabilecek saibeli olaylara cevap verme gayreti icerisinde olan muhammed ali subuni bile, ayetlerin, "marya (mariye) olayı" nedeniyle geldiğini anlatan hadisin açıklamasının daha doğru olduğunu savunur. (bkz muhammed ali sabuni, safvetu't-tefasir,3/406-407)

    son olarak aişe bint ebu bekir´e ait su cümleyle yorumu siz degerli olasi okuyanlara birakiyorum.

    "ma era rabbeke illa yüsariu hevake" (bkz. buhari, e's-sahih, kitabu't-tefsir/33/7,kitabu'n-nikah/29;diyanet yayınlarından tecrid, hadis no:1721;müslim, e's-sahih, kitabu'r-rıda/49,hadis no:1464;ibn mace sünen, kitabu'no:-nikah/57, hadis no: 200; ahmed ibn hanbel,6/134,158)
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap