5 entry daha
  • israil’den sipariş edilen heron’ların gecikmesi üzerine türkiye tarafından üretilen insansız hava aracına, “çaldıran” adı verildi.

    6 bin metrede 8 saat havada kalabilen çaldıran, bu yükseklikten kol saatini okuyabiliyor. 10 saat ikmalsiz 200 kilometreden yayın yapabiliyor.

    2005 yılında israil’le imzalanan anlaşma sonucu yaklaşık 180 milyon dolar ödenerek alınacak olan 10 heron için teslimat gecikince türkiye’nin kendi insansız hava aracını (iha) üretmek için çalışmaları hızlandı. milli savunma bakanlığı 1.5 yıl önce tamamen milli kaynaklarla üretilebilecek bir iha için ihale açtı. vestel savunma sanayii a.ş. ile baykar makina sanayi ve ticaret a.ş. çalışmalara başladı. ilk casus uçağı üreten baykar’a geçen ay sinop havaalanı’nda test alanı tahsis edildi.

    çaldıran kendisine verilen komutu aynen uyguluyor. kendisi havalanıyor, rotasında gidip, geri dönüyor ve yere iniyor. bayraktar, “bizim otopilotumuzun içinde 500 bin satır kod var. biz kodların içinde her türlü değişikliği yapabiliyoruz. mesela 3 satır kod değişikliği ile eğer enlem ve boylam şunu geçerse motoru stop et ya da git uçağı şuraya çak. diye komut girebiliriz. o nedenle bu tür sistemlerin milli olmasının önemi daha çok öne çıkmalı. çünkü yurt dışından gelen sistemlerde kodları bilemiyoruz” diye konuştu.

    ekşi haber ajansı
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap