21 entry daha
  • yazılım dünyasında "yol ayrımı" anlamından türetilmiş ve "bir projede, geliştiriciler yol ayrımına geldiklerinde, ayrı düşünenlerin birleşerek farklı bir isimle geliştirmeye devam etmeleri" manasını almıştır.

    mesela mozilla'nın bazı firefox bileşenlerini (logo ve grafikleri) patentlemesinden sonra bazı arkadaşlar çıkmışlar ve iceweasel diye patentli hiçbir bileşeni olmayan bir fork oluşturmuşlardır (galiba sonradan ismi icecat oldu). sebep sadece özgür yazılım felsefesi olmayabilir de. yine firefox'un başka bir forku olan flock'u geliştirenlerin yegane gayesi ise sosyal içerik (bundan kastım ilim irfan değil, blog, mikroblog, video paylaşım, arkadaşlık siteleri falan). bunun dışında bazı geliştiriciler de firefox'u değişik işlemci mimarilerine göre derlemişler ve ortaya swiftweasel çıkmıştır. daha da ilginci - ve eğer yanlış bilmiyorsam- firefox da mozilla'nın eski netscape'inden forktur. çünkü şu anda netscape'in devamı olarak gösterilen yazılım seamonkey'dir.

    evet dostlar... gördüğünüz gibi özgür yazılım dünyasında forkan forkana. bu forkların en güzel yanı da çoğu zaman orijinal projeleri de doğru yöne sevketmeleri. compiz geliştiricileri tutucu davrandıklarında hemen bir forkla beril geliştirildi ve bu da compiz geliştiricilerinin hizaya gelmesini sağladı ve en nihayetinde ortaya compiz fusion çıktı, iyi de oldu. debian kullanım kolaylığı olarak muazzam geliştirilebilir bir sistemdi fakat geliştiricilerinin ve kullanıcılarının öncelikleri farklıydı, ortaya ubuntu çıktı. hatta onlar da bir süredir ayak sürüyorlar ve hoop! linux mint. bu sistemi çok seviyorum.

    viva la fork!
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap