8 entry daha
  • holodeck ler; aslında tamamen hologram olmayıp(*), ışınlama olayının sürekli replike edilmesi şekliyle çalışır (bu bahsedilen olayı picard ya da riker the next generation serisi bölümlerince kısa kısa bahsederler.) ışınlama olayı madde-enerji-madde olarak çalışır. holodecklerde ise enerji kısa süreleyle maddelere dönüştürülür.

    dolayısı ile holodecklerde içki içmek, hava solumak, uçmak, yüzmek gibi kavramlar holodeck içerisinde olmak kaydıyla tamamen gerçektir. hatta yediğiniz kurşun bile, simülasyonda öldürücülük sigortası yoksa sizi öldürebilir. çünkü o alan içerisinde bir maddedir.

    mesela kahramanlarımız holodeckte yürürken aslında dar alanda sürekli yer değiştirirler ama arkalarında bıraktıkları maddeler tekrar enerjiye dönerek ilerledikleri yerde tekrar madde olarak çıkar. bunu koşu bandının 360 derece şeklinde işleyeni ve siz yürüdükçe çalışanı şeklinde benzetebiliriz.

    peki dümdüz ve dar alanda nasıl bu kadar yürüyebiliyorlar sorusunu da böyle cevaplayabiliriz. aslında yürümüyorlar, yerlerinde sayıyorlar. bunu ispatlamak için birkaç bölümde holodeck ın duvarlarını göstermek amacıyla sağa sola taş atarlar.

    holodeck de yaratılan maddeler korunumsuzdur. yani holodeck dışına çıkarıldığı takdirde enerji olarak uzaya dağılır. dolayısı ile hiçbir karakter program tarafından bilinçli bir şekilde çıkarılmaz, ya da çıkacak kadar yapay zeka yüklenmez.

    (*) first contact filminde picard karaktere dokunduğunda dağılan holografik cisim şeklinde olduğunu yanındaki kadına ispatlar. bunun böyle gösterilmesindeki sebep ise trekkie olmayıp, sadece filmi seyreden insanlara yukarıdaki bahsettiğim şeyi filmde uzun uzun senaristler bahsetmemek için böyle birşeye başvurmuşlardır. normalde holodeck de böyle bir olay olmaz.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap