3 entry daha
  • ''1938’de talebeyken amatör olarak çocuk sesi ve afacan mecmuası’na karikatür gönderdim, çıktı mı çıkmadı mı bilmiyorum.
    ya 1937 ya da 1938 olacak. çocuk sesi’nde birkaç tane basıldı
    1939-40 arası akademi’ye girdim. bir sene filan okuyabildim. sonra bitti. askerliğim geldi. kendi devremle askere gitsem daha iyi olur dedim, çünkü yedek subaylığim falan belli değildi.
    askere gittim. harp zamanıydı. almanlar edirne’ye kadar gelmişlerdi. 942’de gittim, 945’te geldim. yeniden akademiye girdim. sonra bab-ı âliye geldim. gelmemle çıkmam bir oldu.
    tanınmış bir mizah dergisi çıkaran birine; bir ahbabı ile 8-10 karikatür göndermiştim. belki 5-10 kuruş verir diye. zira üç gündür yemek yememişim. beş kuruşluk leblebi alıyorum, üstüne su içiyorum. karın ağrısıyla karışık karnımı doyuruyorum.
    gittik yanına. o zaman naylon çorap yok. herif uzatmış masaya ayağını, ayağında bembeyaz ipek çoraplar.
    “hoş geldin”
    eee işte tekrar karikatür istiyor. 8-10 tane karikatürüm yayımlanmış, 50’şer kuruştan ver bir kâğıt da hiç olmazsa bir işkembeciye gidelim… baktım oralı olmuyor, ayak bastığım gibi geri döndüm.
    devlet mabaasında harita işleri vardı… orada çalışmaya başladım. sonra esat adil beni, “gün” dergisini çıkaran bir hukuk öğrencisiyle tanıştırdı. orada başladım çizmeye, o da beni doyurmadı. zaten dergi kapandı.
    izmir’e gittim. orada dolaşıyorum. bir yandan da düşünüyorum. yahu param olsa da “marko paşa” diye bir dergi çıkarsam.
    bir de baktım afişleri asılmış “marko paşa” çıkıyor diye aziz nesin çıkarıyormuş, daha önce aziz nesin’le tanışmıştık. kalktım, geldim, başladım çalışmaya. 40 sayı kadar çıktı. kapatıldı, toplatıldı, isim değiştirdi,”malum paşa” oldu, “öküz paşa”, “7-8 hasan paşa”, bilmem ne paşa... ismet paşa hariç tüm paşalı isimler çıktı.
    işte o gün bügün çalışmadığım dergi kalmadı.''

    (ibrahim tapa'nın söyleşisinden)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap