33 entry daha
  • bazı yayın organları vardır, kendilerini ayın karanlık yüzü aydınlatmaya adamıştır. başımızı kaldırıp yukarı bakmaya çalıştığımızda bu yayın organlarını hemen fark edemeyebiliriz çünkü onlar fark edilmeyi hak ediyor ve bekliyorlar.

    - 1971'de çıkan, kimi 9 martçıları da kapsayan, kemal bisalman üretimi muhalif dergi için: (bkz: ortam);
    12 martçıların kapatmasıyla isim değiştiren (1971), dergi iken baskılar sonucu kapanıp günlük gazeteye dönüşen muhalif dergi ve gazete (1972) için (bkz: yeni ortam);

    - 1973 seçimleri öncesinde çıkan ankara kaynaklı günlük gazete için: (bkz: yenigün)

    - 1977'de, disk'in (disk adına kemal türkler'in) sahibi olduğu, tkp çizgisinde, biraz fazla dar alanda kısa paslarla çalışan, işçilerin sorunlarıyla uğraşmayı bir nebze başarmış ama bir kez bile ülke gündemine oturmayı başaramamış gazete için: (bkz: politika);

    - dinç bilgin'in elindeyken sabah grubu tarafından sol, liberal kesim için çıkarılmış, bu alanda bir tarz oluşturmayı ve birikim sağlamayı başarmış, tekelci basının içinde olup "bağımsızlık" şarkısı da söyleyebilme illüzyonuna dair, sahibinin sorunları nedeniyle ömrü biraz kısa olmuş gazete için: (bkz: yeniyüzyıl);

    - yeniyüzyıl'ın çıkışının duyulmasıyla doğan grubunun aceleyle verdiği yanıt niteliğindeki benzeri tarzdaki gazete için: (bkz: radikal)

    - yeniyüzyıl yerine yeni bir hamleyle aynı grubun çıkardığı benzeri yayın için: (bkz: yenibinyıl)

    - aziz nesin önderliğinde, başka umutlarla çıkarılmış, tekel dışı basın olmayı hedeflemiş, öyle olmuş ama gerçek anlamda gazete olmakta zorlanmış gazete için: (bkz: birgün)

    ve

    şimdiye dek bu kulvarda oluşmuş en demokrat duruşlu, muhalif gazetelerin en geniş kapsamlısı, en büyük tirajlısı, en dişisi, en dişlisi, en cesuru, en anti-militaristi, en sivili, en çok kültürlüsü;

    azınlıklar, aleviler, kürtler, başörtülüler, sivil itaatsizler, homofobi karşıtları, her çeşit darbe mağdurları, faili meçhul yakınları, ergenekon karşıtları için ayın arka yüzünü en iyi aydınlatmış, ülke gündemini belirlemeyi başarmış hakiki gazete için: (bkz: taraf)

    ayın arka yüzü'nün ve bu toplumun hepsine bir miktar gönül borcu vardır. unutulmuşlar, birileri anımsatırsa eğer, unutulmamış haline getirilebilirler.

    1. düzeltme: uyarı için cemvscem'e teşekkürler;

    "aziz nesin'in çıkarılması için önderlik yaptığı ve hatta uzun bir süre başyazarlığını yaptığı gazete aydınlık'tı, aziz nesin'in ayrılmasında sonra perinçek ekibi hakim oldu gazeteye ve dergiye çevrildi. birgün'ü daha çok ödp yanlısı aydınlar kurmuştu."

    cemvscem, haklıydı... ben o sırada yurt dışındaydım ve aziz nesin ve bir grup ile yapılan toplantıya katılmıştım. ancak yapılan işi pek uygun görmedim ve desteklemedim. yıllar sonra türkiye'ye döndüğümde ise, birgün gazetesini gördüm ve aradaki bağlantıya da tanıklığım olmadığından, hafızam bana bildiğiniz oyunu oynadı.

    10.000'lerin girişimi adıyla başlatılan bu hareket meğerse 1000 kişilerde kalmış ve sonradan da perinçek grubu işin tam sahibi olmuş. özetle o girişim aydınlık gazetesi imiş...

    "birgün" ise hiç bir zaman tam olarak ödp'nin olmamış ama ilk başlarda karışık bir sol grubun, daha genişçe bir desteğiyle kurulmuş ama o da sonradan dev-yol'cu bir gruba kalmış, diğer bir çok kişi gazeteden ayrılmış. sonradan hem ödp hem de bir gün gazetesi iyice küçülerek kendilerini dev-yol'un devamcısı sayanların eline gitmiş.

    ol hikaye böyleymiş. güzel uyarı için tekrar teşekkürler.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap