6 entry daha
  • sözlüğe bıkmadan usanmadan tüm kuran'ı nakşeden huzursuz arkadaşımızın entrisinden de anlaşılacağı üzere kuranı kerimden bir sure.

    sure nin nazil oluşuna ilişkin olarak anlatılan rivayet şöyledir:
    hz. muhammet'in islam dinini tebliğ ettiği sıralarda, dünya üzerindeki iki büyük devletten biri doğu roma imparatorluğu diğeri ise sasani impartorluğu'dur. romalılar hıristiyandır ve dolayısıyla tanrıya inanırlar. sasaniler ise ateşperesttir. (bkz: zerdustluk) bir anlamda putperesttirler yani.

    bu iki büyük devlet o dönemde hakimiyet mücadelesinin sonucu olarak savaş halindedirler. sasaniler o sıralarda yapılan bir savaşta ağır bir yenilgiye uğratırlar romalıları. bu olay mekkede de yankı uyandırır. romalılar tanrıya inandıkları için müslümanlar romalılara yakınlık duymaktadırlar, müşrikler ise sasanilere. müşrikler kafa bulmaya başlarlar müslümanlarla "noldu? sizin allahınız koruyamadı mı romalıları? allahınızın ateşe tapan sasanilere gücü yetmedi mi? tarzında geyik çevirmeye başlarlar.

    müslümanlar alı al moru mor bir haldeyken rum suresi iner. üçüncü ayette "arapların bulunduğu bölgeye en yakın bir yerde onlar, halbuki onlar, bu yenilgilerinden sonra birkaç yıl içinde galip geleceklerdir." demektedir. allahtan bu tiyoyu alan hz. ebubekir müşrik bir arkadaşı ile iddiaya girer. eğer üç yıl içinde romalılar sasanileri yenerse arkadaşı hz. ebubekir'e on deve vercektir. yenemezse o verecektir on deveyi arkadaşına. ayette geçen bir kaç yıl sözcüğünü üç yıl olarak yorumlamıştır hz. ebubekir.

    hz. ebubekir, bu iddiasını hz. muhammet'e anlatır. o da der ki "o ayette geçen sözcük üç, beş, yedi ve dokuz anlamlarına gelmektedir. iddianı değiştir" bunun üzerine hz. ebubekir müşrik arkadaşına gider ve iddiayı dokuz yıl üzerinden değiştirmek istediğini söyler. romalılar öyle ağır bir yenilgiye uğramışlardır ki dokuz yıl içinde de toparlanıp sasaniler'den rövanşı almaları olanaksız görülmektedir. arkadaşı kabul eder. dokuz yıl ve yüz deve üzerinden yenilerler iddiayı.

    sonra ne mi olur? dokuzuncu yıl romalılar hezimete uğratırlar sasaniler'i. iddiayı hz. ebubekir kazanır. tiyoyu allah'tan alınca kazanır tabi:)
88 entry daha
hesabın var mı? giriş yap