6 entry daha
  • şimdiye kadar yazılmamış olmasına şaşırdım, kimse yazmamış ben yazayım, belki "kaftana sıçrayan çamur"dan ya da yazdığı "cinsel reçeteler"den daha önemli bulunur.

    ibni kemal'in yavuz'un alevi kirimini kolaylastirmak için kaleme aldigi ''fitekfirir-revafiz'' adli risalesi su cümlelerle biter: ''kizilbas toplulugunun seri yasalar geregi öldürülmesi helaldir.islam askerlerinden onlari öldürenler gazi, ellerinde ölenlerse sehittirler.''
    detay isteyenler şuna bakabilir.
    kaynak:mecmü'a-i resal , süleymaniye ktp, pertev pasa kismi no:621, yk.31-31 b.

    metinden özet geçelim:
    "erkeklerin ve kadinlarin nikahi geçersizdir.onlarin çocuklarinin her biri zina çocugudur.onlardan birinin kestigi hayvan ölü-mundar olur.her kim bir zorunluluk olmadan onlara özgü kirmizi sapkayi giyerse, küfürün korkusu ona hakim olur.bu da açikça küfür ve inkar belirtilerindendir.
    bunlarin hükümlerine gelince, bunlar dinden dönmüslerin muamelelerini görürler.öyle yenilseler bile, oralar dar(savas kapsamina alinmis)sehirlerinde ol harb olmaya devam eder.
    müslümanlara mallari, kadinlari ve çocuklari helal olur.adamlarina gelince, onlar müslüman olmadikça öldürülmeleri zorunludur.müslüman olduklarinda zindiklarin tersine , diger müslümanlar gibi hür olurlar.insanlardan birisi seriatin hükmünü terk etse bile, onlarin dinini seçse onun da kesinlikle katli vaciptir. "

    kızılbaşlar için böyle fetva buyurmuştur.

    en önemli ögrencisi alevi kirimlarinda verdigi fetvalarla yükselen ebu suud efendidir.
    atlas tarih dergisinin ilk sayısında, "vefatının 477.yılı"nda anılması haberleştirilmiştir.
    tabii ki bu fetvalar yok haberde, "çamur sıçrayan kaftan" gibi bir olay dururken 40bin kişinin ölümünün fetvasının ne gibi bir önemi olabilir!
    büyük alimdir büyük... adına tokat'ta okul bile açmışlardır, o derece yani...(neden tokat'ta diye sormayayım artık, ne kadar da fesatım!, orada doğduğu içindir ya da büyüklerimiz öyle uygun görmüşlerdir.)

    mezarı edirnekapı necatibey kabristanındadır.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap