7 entry daha
  • fokus grup yönteminin tarifi ve etik koşulları belirlidir. araştırmadan sorumlu kişi veya kuruluş katılımcılara görüntü ve ses kaydının alındığını ve camın arkasında onları izleyen birileri olduğunu söylemek zorundadır. bu kurallar araştırma şirketleri tarafından ne derece uygulanıyor bilemiyorum.

    geçen gün şahit olduğum durum tam da bununla ilgili. mutat bir fokus grup uygulamasına reklam ajansını temsilen katıldım. 6 kadın gıda ürünleri üzerine konuştular, notlarımızı aldık vesaire. çıkışta asansör beklerken katılımcı kadınlardan birini gördüm ve kadın başörtülüydü. oysa fokus grup esnasında başı açıktı. hemen şirketin yetkilisine durumu şikayet ettim. bu esnada namahremin ne demek olduğu ile ilgili bir de fetva yayınladım.

    aklıma da çeşitli ihtimaller geldi. 1- araştırma şirketi [nasıl bir mantıksa artık] kadına, diğer katılımcılar ve marka/ajans temsilcileri "etkilenmesin" diye başını açması söyledi. yani araştırma şirketi kamusal alan ilan edilmiş durumda. 2- camın arkasındaki izleyicilerin de kadın olduğu söylendi. 3- kadının bunlardan hiç haberi yoktu ve kadın kadına sohbet ediyoruz rahatlığı ile kendisi başını açmıştı.

    her koşulda örtünmeyi tercih etmiş biri olarak namahrem sayılan 3 erkek tarafından görülmüştü. bu hem araştırma yöntemi etiğine hem de kadın açısından dinî bir tercihe saygısızca bir durum.

    ve biraz da sanırım plazalarda istihdam edilen kimi beyaz yakalıların sokaktaki hayatla aralarındaki ilişkinin kopuk olmasıyla ilgili.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap