76 entry daha
  • bireysel gezmenin yasak olduğu saray. yalnızca rehberlerle gezebiliyorsunuz ve bu durumda eğer böyle bir zorunluluk koyulduysa ilgili rehberler anlatımlarıyla size yeterli gelmek zorundalar, gerekir demiyorum, zorundalar diyorum. halbuki saraydaki rehberler, "sanırım böyleydi", "yanlış hatırlamıyorsam şöyle olsa gerek" gibi cümleler kurdukları gibi, birçok yeri "geri döneriz oraya" diye hızla geçip sonrasında "bir şey yok zaten oralarda" diyorlar. ben nihayetinde bunun böyle olduğunu anlayıp, tablolarla dolu bir salonda yavaşlayınca arkamdaki görevli, "grubunuzdan ayrı kalmayın" diye uyardı beni. ben de "onlar da yavaş gitsin o zaman, bunları buraya süs olsun diye koymadınız herhalde, altında açıklamaları olduğuna göre..." dedim de sesi çıkmadı, mecbur benim tempomla yürümek zorunda kaldı.
    burada görevli bir kişinin tanıdıkları da vardı bizim grubumuzda, o görevli (hediyelik eşya'da görevliymiş) yol boyunca tanıdıklarına, "böyle olmadı, kapalı olduğu zaman gelseydiniz iyiydi, özel tur yaptırırdım size" diye söylendi durdu. "hem o zaman fotoğraf da çekerdiniz, öyle olunca çektiriyoruz" dedi. yani orada görevli olunca, o kurallar size işlemiyor belli ki. harem bölümündeki rehberimiz biraz daha iyiydi.
    camlı köşk'te ise sergi eşyalarından birinin üstünde bir ders kitabı vardı. görevliye şikayet ettim ve görevli de gülerek "o benim kitabım" dedi. çok komik gerçekten, her neyse, ona da "oraya kitap konur mu" diye çemkirdim ve oradan ayrıldım.
    nihayetinde ya topkapı'da olduğu gibi örneğin elektronik rehberlerle geziye açılması gerekiyor buranın, ya da bu rehber işi birazcık daha ciddiye alınmalı. diyebilirsiniz ki "kimden ne bekliyorsun, saf mısın nesin." e haklısınız.
111 entry daha
hesabın var mı? giriş yap