3 entry daha
  • "cumhuriyet devrinde yaşanan bu 'öteki dersim'lerden birisi de, 1930 yazında gerçekleştirilen zilan katliamıdır. öyle ki, bu katliam, yapıldığı tarihte -zilan'ı duymazlıktan gelen solcularımızın kulakları çınlasın- zürih'te toplanan sosyalist enternasyonal tarafından kınanmış, dünya kamuoyunun dikkatlerini "türk oligarşisi"nin kürt halkını kurban ettiğine çekmiş, bölgede işlenen "kanlı suçlar"ın kapitalist ülkeler tarafından görmezlikten gelindiğini ifade ederek bunu protesto etmiştir. (w. jwaideh, kürt milliyetçiliğinin tarihi, iletişim: 2004, s. 413-4)"

    ...

    "16 temmuz 1930 tarihli cumhuriyet'te bir yandan ağrı dağı harekâtının yeni başladığı ifade edilirken öbür taraftan uçaklarımızın bombardımanın devam ettiğini okuyoruz. robert olson'un tezi böylece doğrulanıyor. biz daha çok sabiha gökçen'in dersim'i bombalamasına takmış durumdayız ama açık gerçek şudur: kürt isyancıların ve köylerin bombalanması sayesinde stajını tamamlamıştır türk hava kuvvetleri!

    16 temmuz tarihli cumhuriyet'i okumaya devam ediyoruz:

    "ağrı dağı tepelerinde kovuklara iltica eden 1.500 kadar şaki kalmıştır. tayyarelerimiz bilafasıla (aralıksız) uçuşlara devam ederek, şakiler üzerinde çok yakından bombardıman ediyorlar. hava ateşi süreksiz devam etmekte, ağrı daimi infilak ve ateş içinde inlemektedir. (...) süvarilerin yetişemediği yerlerde türk'ün demir kartalları asilerin hesabını temizlemektedir."

    fakat operasyon sadece ağrı dağı'nda değil, daha güneyde, van gölü'nün kuzeyindeki erciş'te, zilan deresinde de bütün hızıyla devam etmektedir. aynı gazeteye göre ağrı eteklerinde eşkıyaya iltica eden köyler ahalisi erciş'e sevk olunmuştur. gazetede yazıldığına göre,

    "zilan harekâtında imha edilen eşkıya miktarı 15 binden fazladır. yalnız bir müfreze önünde düşüp ölenler 1.000 kişi tahmin edilmektedir. buradaki harp pek müthiş bir tarzda cereyan etmiş, zilan deresi lebalep ecsad ile dolmuştur."

    bu nasıl bir bilgidir? zilan deresinin ağzına kadar cesetle dolduğunu bildiren gazetedeki haberin bir kısmı devletin okuru gaza getirmek için verdiği yanlı bilgiler olsa dahi, ağrı dağı harekâtının henüz başlamadığı hesaba katılırsa zilan deresinde öldürülen 15 bin kişinin hepsinin eşkıya ya da bugünkü deyimle terörist olması mümkün müdür? akla mantığa sığmayan bu veriyi sunanlar, sadece zilan'da 15 bin teröristin bulunmasının ne anlama geleceğini anlaşılan kimsenin fark etmeyeceğini zannetmektedir. bu açıkça bir katliamdır."

    http://www.zaman.com/yazar.do?yazino=1209825
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap