2 entry daha
  • efendim gercekten de kitapta bir hikmet benol’dan bahsetmek pek mumkun degildir. en az bes farkli hikmet benol var olup, bunlarin baslica ozellikleri sunlardir: hikmet iv bilge’nin sevgilisi. ayni zamanda gecekondu krali ve oyun yazari. hikmet ii evlendikten sonra, hikmet iv’u bir sure tasraya surgune gonderdi; hikmet iii’u de akil hastanesine kapatarak uzaktan iskence etti (bkz: hikmet iii ve de gaulle). hikmet iii’un hayatinda kafka’nin kardesi olarak gecen kimse, aslinda bu hikmet ii’dir. hikmet ii, sevgi ile evlenince butun hikmetlerden kurtuldugunu sandi ve bunlari evinden (ve aklindan) kovdu. saltanat surecek yerde, kisiligine bir butunluk kazandirmak icin gitti sevgi’ye teslim oldu. ickiyi birakti ve kendi adina para bastirdi. paranin bir yuzunde sevgi’nin resmi vardi.
    bir sure sonra hikmet iv, bir yolunu bularak buyuk sehre dondu ve taht uzerinde hak ileri surdu. dumrul’un destegiyle hikmet ii’nin durumunu sarsti. sevgi, kocasina inanmadi ve bu olaylari, o sirada akil hastanesine kapatilmis bulunan hikmet iii’un uydurdugunu soyledi. bu yalanlarin bir ise yaramasini istiyorsa oturup roman yazmasini tavsiye etti kocasina. bu arada bazi din ve ruhbilim kitaplarinin etkisiyle hikmet i yeniden ortaya cikti. onu olmus saniyorlardi (bir kuyuya atmislardi). hikmet i, bir anne sicakliginin hasretiyle yandigi icin bilge ile ilgilenmeye basladi. hikmetleri birbirine karistirmaya baslayan sevgi, hepsini birden evden kovdu. sonra yanlislik yaptigini anladi ve yalniz hikmet i’ kendine ayirmak istedi. bir takim karisik olaylar yuznden hikmet i, yaralanarak hastaneye kaldirildi. bazi tarihcilere gore, hikmet iii aslinda hikmet i’in hastaneye yatirilmis seklidir. (bu ihtimal pek varit gorulmuyor).
    hikmet iii hastaneden kactiktan sonra bazi olaylara karisti; (bu olaylar ileride ayrica verilecektir); sonunda hikmet iv adiyla gecekonduya dondu. bu arada, bilge’nin kiskirtmalari sonucu bir hikmet v de tarih sahnesinde gorunur gibi olduysa da, bunun sulale ile bir iliskisi olmadigi anlasildi. sehvet duskunu olan hikmet v (duzmece hikmet), bir eve kapatilarak butun omrunce yazmaya mahkum edildi. bilge butun hikmetlerin ayri bolgelerde hukum surmesini teklif ettiyse de, ulkenin bolunmezligi ilkesine aykiri oldugu icin bu teklifi kabul edilmedi. bazi tarihciler de, yazmaya mahkum edilen hikmet v ile hastaneden kacan ve fransiz ihtilalini yapmaya calisan hikmet iii’un ayni sahis oldugunu ileri surerler; fakat bu iddayi dogrulayacak belgeler bugun elde yoktur.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap