9 entry daha
  • bir çeşit belgesel programıdır. kanal a da yayınlanmaktadır. taraflı bir anlatım tekniği vardır. olayları o günkü perspektiften değil sonrasında oluşan eleştirilerden faydalanarak aktarmaktadır.

    konu ankara mıydı? cumhuriyet tarihimiz ve cuntalar mıydı bilmiyorum. gözüm ankara ulus'ta yer alan tarihi binaların inşaa edilişini gösteren ve ilk kez gördüğüm filmlerine takıldığı için izlemeye başladım.

    --- spoiler ---

    dikkatimi çeken hususlar:
    1- ankara ulus istikameti tarlaların ortasında koca bir yol ve bir iki binadan oluşan seyreklikte bir alanmış. iller bankasının karşısında şu an gençlik parkı olan tarlanın boşluğu resmen gözlerimi rahatsız etti.
    2- cumhuriyet sonrası modern giyimli insanlar ile birlikte yerel kıyafetli insanlarda ankara sokaklarında görünmesine rağmen anlatıcı ısrarla, yerel giyimlilerin polis tarafından şiddete uğrayarak arka sokaklara itildiklerinden bahsetti.
    3- atlılar -içlerinde kadın bile vardı-ankara ulusta 10-15 atlık gruplar halinde arzı endam ederken peşlerindeki 20-25 köpeklik sürüde gözlerden kaçmıyordu.
    4-çok atılıp tutulan ismet inönün 1945 lerde celal bayarın bir parti kurmasına izin verdiği ilk seçimlerin açık oy gizli sayım yapılması nedeni ile demokrat partinin seçimi kazanamadığı,1950 yılında ise gizli oy açık sayım ısrarıyla demokrat partinin seçimi kazandığı
    5-1950 lili yılların sonlarına doğru üniversite gençliği ve olaylar kelimesinin bir araya geldiği
    6-1960 lardaki darbeyi takiben 1961 ve 1963 yılında iki teşebbüs daha olduğu hatta ankara radyosu yayınından örnek verilerek ordu içindeki ikiliğe dikkat çekildiği.
    7- 1960 lı yılların sonunda sol grupların özellikle gençlerin tekrar gösteri eylem ve benzeri etkinlikler içinde olduğu. bunu bastırmak adına yapılan darbe girişimi sonrası ev ev arama yapılarak olaylara karışanların yakalandığına dair bilgiyi destekleyen bir görüntü vardı. nedense görüntü renkliydi. pembe gecelikli bir kadın yatakta yarı oturu vaziyette 3-5 polis kadının yattığı yatağın altına kafayı sokmuş arama yapıyor.
    8- belgeselcilerin süleyman demirelden hoşlanmadıkları çünkü %52 oyla iktidara gelip onlarca yıl başbakanlık yapan demireli sinsi, şapkayı alıp sıyrılan bir insan olarak tanıttıkları
    9- 1970 li yılların sonrası yine öğrenci olayları kutuplaşmalar ama özellikle sol gruplardan bahsedilmesi
    --- spoiler ---
    bundan sonrasını seyredemedim. çok da önemli değil sonrasının canlı şahidiyim nasıl olsa. her on yılda bir jenerasyon değiştikçe gençlik üzerinden bir oyun oynanıyor. enerjileri sokak gösterilerine kanalize ediliyor gibi geldi. belki sadece bizim ülkemize özgü de değildir.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap