• mustafa kemal klasik türk musikisini uyusturucu, tembellige itici bulur, nazim hikmet "hey avanak, elinden su ziriltiyi biraksana, sana üç telinde üç siska bülbül öten üç telli saz yaramaz; üç telli saz daglarla, dalgalarla kitleleri ileri atlatamaz" derken cumhuriyetin en temel kültürel devrimlerinden biri de klasik bati müzigi ve bati enstrümanlarina dayali resmi müzik egitiminin gelip memleketimize yerlesmesi oldu.
    1930'lardan itibaren operetler, operalar, klasik müzik konserleri asri aydinlari çekti. ve hatta o zamanlar smokinler, uzun tuvaletler giyilerek gidilen ve çogunlukla uyumamak için çaba gösterilen bu konserler 90'larda yerlerini açik hava tiyatrolarina, klasik müzik festivallerine, holdinglerin orkestralarina birakti.
    tüm bunlarla beraber genis halk kitleleriyle klasik bati müziginin arasi hiçbir zaman iyi olmadi. iste, devlet senfeoni orkestrasi'nin bir konserinden sonra fikri sorulan halktan birinin yerel şiveyle söyledigi "bayburt bayburt olali böyle zulüm görmemistir" sözü yayildi, yayildi, zaman içinde sehir adi degistirilerek birçok anadolu kenti için söylendi, güldürdü, düsündürdü.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap