1 entry daha
  • dekalog serisinin 5.filmidir.

    --- spoiler ---

    piort'nin adaletin intikamla sağlanması gerekir düşüncesinin filmin sonunda bir çeşit intikam(idam) ile sağlandığını izlediğimiz; dekalog'un 5. emri olan “öldürmeyeceksin.” bu arada avukatımız piort bir çok avukattan kağıt üzerinde daha iyi bir eğitime sahiptir belki ama çoğu avukatın kendini o sistemin içerisinde kaybettiği ve bir şekilde iyi yerlere geldiği gibi değildir çünkü kendisi avukat olmak için fazla vicdanlıdır, soğuk kanlı değildir ve belki de bu yüzden bir çok davayı kaybedecektir.
    nerden 21 yaşındaki oğlumuzda kız kardeşini kaybettikten sonra bunun travmasıyla kendisini varşova sokaklarına atar ve senelerce oralarda, ufak tefek serseriliklerle yaşar, birtek küçük kızlara karşı iyi davrandığını görürüz, ve taksi şöförümüz ise aslında sıradan ama bir o kadar da zalim bir adamdır. adamına göre muamele yapıp istediğini taksiye alır istediğine istediğini yapmaya kalkar ama bu sonunun ölümle sonuçlanması gereken durumlardan değildir. ve 21 yaşındaki oğlumuz jacek bir gün taksisine biner ve şehrin dışına doğru yol almasını söyler, derken dekalog meleğini görür ve birden yapmak istediği şeyin dışında kararlar vermeye başladığını görürüz, en sonunda da mükemmel( ne dedim şu an bilemedim ) bir cinayet sahnesiyle beni uzun metrajlı filminden sonra aynı sahne bir kez daha etkiler.

    sonunda da jacek idam edilir, avukatta bunu kendi beceriksizliğine yorar, sistemin içerisinde sistemi eleştiren biri zaten kendiliğinden olmasa bile bir şekilde uzaklaştırılır burada bunu görürüz. adalet,eşitlik ölüm kavramları arasında ince bir çizginin olabildiği bir filmdir.
    --- spoiler ---
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap