1385 entry daha
  • serideki bütün karakterlerin, isimlerin, jutsuların ve olayların shintoism'den alıntı veya kurma olduğunu söylemekte yarar var. örneğin sıkça kullanılan amaterasu, tsukuyomi ve susano'o veya az kullanılsa da izanagi ve izanami gibi jutsular, shinto'dan gelmektedir. açıklayacak olursam; japon mitolojisinde, amaterasu, güneş tanrıçasıdır ve susano'o (fırtına tanrısı) ve tsukuyomi (ay tanrısı) adında iki kardeşi vardır.

    amaterasu, susano'o ve tsukuyomi; izanagi, izanami'yi yeraltı dünyasından (yomi) kurtarmaya çalıştıktan sonra*, kendini arındırırken dünyaya gelmiştirler. izanagi sol gözünü yıkadığında amaterasu, sağ gözünü yıkadığında tsukuyomi ve burnunu yıkadığında susano'o doğmuştur.

    benim gözlemlerimden biri, sağ/sol göz olayının jutsu kullanımında da yer etmesi. örneğin itachi ve sasuke amaterasu kullanırken gözleri kanıyor. sasuke'de sol göz kanarken, itachi'de sağ göz kanıyor. gözümden kaçmadı, hmm.

    tsukuyomi konusunda, itachi'nin kullandığı bir jutsu ve sol gözüne büyük stres koyuyor. japon mitolojisinde, amaterasu (izanagi'nin sol gözünden doğma), tsukuyomi'yi (izanagi'nin sağ gözünden doğma) kötü bir tanrı olarak gördüğü için ondan büyük acılar çekerek uzak durduğu söylenir. belki de itachi'nin tsukuyomi kullanırken sol gözüne stres uygulanması bu yüzdendir. ayrıca, tsukuyomi, zamanın geçişini kontrol ile de ilişkilendirilebilir ve bu da tsukuyomi gibi bir genjutsunun üstünde uygulanan kişinin zaman geçişini algılama yetisini nasıl kontrol edebildiğine dair bir ipucu olabilir.

    başka bir örnek ise, tobirama ve 4. hokage'nin kullandığı flying "raijin" jutsu, raijin'e yapılan bir göndermedir. raijin, izanagi ve izanami'den doğma, yıldırım ve fırtına tanrısıdır.

    izanagi ve izanami doujutsuları* da shinto kökenlidir. izanami, izanagi'nin karısıdır. ateş tanrısını (kagu-tsuchi) doğururken ölmüş ve yeraltı dünyasına nakledilmiştir. bu duruma katlanamayan izanagi, izanami'yi kurtarmak için yeraltı dünyasına gitmiştir. fakat oradayken karısının kurtlarla kaplı suratıyla karşılaşır çünkü karısı yeraltı dünyasında ona sunulan yemeği yemiş ve yeraltı dünyasından çıkamayacak hale gelmiştir. izanagi, izanami'yi kurtaramayacağını anlayınca ve karısının da o halini görünce, yeraltı dünyasından koşa koşa çıkmış. izanami ağlayarak raijin'e, izanagi'yi geri getirmesini ve eğer izanagi yeraltı dünyasına gelmezse, her gün "1000 kişiyi öldüreceğini" söylemiş. izanagi de haliyle sinirlenmiş ve o da her gün "1500 yaşam vereceğini" söylemiş.

    örneklerimiz bununla da bitmiyor. itachi'nin sasuke'yi orochimaru'nun curse'ünden kurtarmak için ölmeden kullandığı totsuka blade, izanagi'nin veya susano'o'nun kılıcı aslında.* neden "veya"? çünkü birçok deity bu tür bir kılıcı bulunduruyor. naruto ile ilgili olarak, totsuka blade, susano'o ile amaterasu arasındaki bir yemine işaret eder. amaterasu, kılıcı susano'o'dan alır ve 3 parçaya böler. bölünen parçalardan 3 tane tanrıça yaratılır.* diğer bir totsuka blade, izanagi'ye aittir ve onu oğlu kagu-tsuchi'yi* öldürmek için kullanır, çünkü kagu-tsuchi'nin doğumu, annesi izanami'nin ölümüne sebebiyet vermiştir. kagu-tsuchi, bilindiği üzere sasuke'nin amaterasu/alev-kontrol tekniğidir.

    son olarak, sasuke'nin kılıcı "sword of kusanagi" (grass-cutter sword), susano'o'nundur ve o kılıçla kushinada-hime'yi, yamata-no-orochi'den* kurtarmış ve kushinada-hime ile evlenmiştir. ekstra ekleyeceğim yorum da, mikoto ve kushina benzeri isimlerin kesinlikle bir şekilde shintoism ile bağlantılı olduğunu düşünmemdir.

    kısacası, söylenebilecek bir sürü şey daha var ama shintoism ve/veya naruto ile ilgili sorularınız varsa sorun, seve seve cevaplarım. eğer naruto'yu sevdiyseniz, shintoismle bağlantılarını görmek sizi daha da şaşırtabilir. ben şaşırdım doğrusu.

    kishimoto'dan ne kadar nefret etsem de storyline is very strong with this one (except for character development and conclusion, tabii).

    not: sasuke ve naruto'nun elindeki güneş ve ay şekilleri bir tür yin-yang sembolizasyonudur. özellikle evli çiftlerde, evli çiftlerin birbirinin zıt versiyonları olduğuna ve aynı zamanda da birbirlerini tamamladıklarına inanılır. yani, bu inanca göre, sasuke ve naruto evliler. naruto'nun son chapter'ı (700. chapter) bunun için bana göre storyline'a ve fujoshi'lere tamamen ihanet ve hakarettir, para kazanmak için yapılmış ucuz bir harekettir.

    not2: naruto'nun budizm'den de rahatça etkilendiğini söyleyebilirim çünkü naruto 700 chapter sürdü, naruto 7. hokage oldu. budizm'de "7" sayısı yaşamdan ölüme geçişi simgeler, yani tamamlanmayı.

    mindblown, huh?
209 entry daha
hesabın var mı? giriş yap