6 entry daha
  • bazı kanunlarda ve 178 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması hakkında kanun

    resmi gazete yayın : 31 temmuz 2004 sayı : 25539
    kabul tarihi : 17 temmuz 2004 kanun no : 5228

    madde 38. - 13.7.1956 tarihli ve 6802 sayılı gider vergileri kanununun 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    madde 39. - 406 sayılı telgraf ve telefon kanunu uyarınca telekomünikasyon kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin;
    a) her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri % 25,

    b) radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri % 15,
    c) (a) ve (b) bentleri kapsamına girmeyen diğer telekomünikasyon hizmetleri % 15,

    oranında özel iletişim vergisine tâbidir.
    bakanlar kurulu, % 25 oranını % 10'a, % 15 oranlarını ise ayrı ayrı veya birlikte % 5'e kadar indirmeye ve bu oranları kanunî oranlarına kadar artırmaya yetkilidir.
    mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (operatör değişiklikleri hariç) yirmimilyon lira ayrıca özel iletişim vergisi alınır. bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı vergi usul kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. bakanlar kurulu, bu şekilde tespit edilen tutarı % 50'sine kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye yetkilidir.

    verginin mükellefi; birinci fıkrada sayılan telekomünikasyon hizmetlerini sunan işletmecilerdir. verginin matrahı, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül eder. bir aya ait özel iletişim vergisi, izleyen ayın onbeşinci günü akşamına kadar beyan edilerek aynı süre içinde ödenir. bu verginin beyan ve ödenmesine ilişkin olarak 47 ve 48 inci madde hükümleri uygulanmaz.
    bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, 3065 sayılı katma değer vergisi kanunu hükümleri uygulanır. telekomünikasyon işletmecilerinin; imtiyaz veya görev sözleşmeleri, ruhsatlar veya genel izinler uyarınca hazineye ödeyecekleri payın hesaplanmasında özel iletişim vergisi dikkate alınmaz. özel iletişim vergisi, düzenlenecek faturalarda ayrıca gösterilir.

    bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez. tahsil edilen vergiden, 2.2.1981 tarihli ve 2380 sayılı kanun ile 27.6.1984 tarihli ve 3030 sayılı kanuna göre mahalli idarelere pay verilmez.

    bu vergiye ilişkin usul ve esaslar ile verilmesi gereken beyannamelerin şekil, muhteva ve eklerini belirlemeye maliye bakanlığı yetkilidir.
83 entry daha
hesabın var mı? giriş yap