127 entry daha
  • esas önemlisi, yıldızının sıcaklığı, güneş ile aşağı yukarı aynı. gezegenin yıldızına mesafesi dünya-güneş mesafesinden birazcık daha fazla. yani gezegenin sıcaklığı dünya'ya benzer "olabilir". fakat şu an gezegenin sıcaklığı, atmosferik yapısı, hatta kayalık olup olmadığı dahi bilinmiyor. kayalık olma ihtimali güçlü olsa da şu an böyle bir bilgiye erişmek mümkün değilmiş. gezegen kayalıksa bile, plaka tektoniği var mı (plaka tektoniği bildiğimiz kadarıyla yaşama uygun bir gezegen için önemli şartlardan biri), çekirdeğinde manyetosfer yaratacak ve gezegeni zararlı ışınlardan koruyacak demir gibi metal bileşenlere sahip mi değil mi, karbon oranı ne alemde, sera etkisinin gezegen üzerinde etkisi nedir, gezegende sıvı su var mı yok mu gibi yığınla soruya yanıtımız yok. biraz daha detaylı analizle bi kaç şey daha öğrenebileceğiz hakkında sanırım. fakat yakın zamanda, bu bilgiler hakkında kesin bir şey söylememiz olası değil.

    (bkz: kepler-438b)

    not: bu arada kepler bu gezegenleri "görmüyor". gezegeni görmemiz mümkün değil. yıldzlarla dolu evrende gezegenlerin ışıkları son derece zayıf. bunları göremiyoruz.

    kepler, gezegenlerden gelen ışığı değil, yıldızlarından gelen ışığı tarayıp gezegenler önünden geçip yıldızın ışığını kestikçe fark etmemizi sağlıyor. belli bir yere odaklanmış kameralarıyla periyodik olarak tarama yapıyor teleskop. ve bu periyotlar ölçülüyor vs. daha detaylı bilgi için; https://en.wikipedia.org/…t)#objectives_and_methods
    meraklısına: https://www.cfa.harvard.edu/…/spie.glasgow.koch.pdf

    [el fikir'in küçük bir itirazı oldu. "sadece bu yöntem değil, kütleçekim etkilerinden de faydalanıyorlar" dedi. doğrudur, verdiğim yanıtı aşağı alıyorum:

    evet radial velocity yöntemi (doppler yöntemi de deniyor). gezegen varsa kütleçekiminden dolayı yıldız uzaklaşıyor veya yakınlaşıyor gibi görünüyor kimi zaman. fakat bu yöntemde, aynı anda birden fazla kaynağı tarayamıyorlar. yani tek bir yıldız sistemine bakmak zorundasın bununla. ayrıca uzak yıldızlara da bakamıyorsun çünkü etkili değil. 200 ışık yılı ötesinde verimli olmuyor. ayrıca yıldız sisteminde birden çok yıldız ve/veya birden çok gezegen varsa hatalı sonuçlar da alınıyor yani iş uzuyor. tek başına, hacimli bir alanı taramak için yeterli değil.
    fotometride ise gezegenin çapına kadar bilgi çıkartabilmek mümkün. kepler fotometri yöntemini kullanıyor ve ayrıca radial velocity yöntemi ile de destekleniyor. misal, kütle bilgisi bir yöntemden çıkartılıyorsa, çap bilgisi diğer yöntemden geliyor. oradan hacim bulunuyor vs vs.
    o kadar detaya dalmadım, zaten başlık coşmuş. sakinlesinler yazarız uygun bir yerlere :)

    https://en.wikipedia.org/…blished_detection_methods buradan bakabilirsin meraklıysan. gayet düzgün özetlenmiş.]

    hatta gezegen avcılığı yapmak isteyene: http://www.planethunters.org/
135 entry daha
hesabın var mı? giriş yap