5 entry daha
  • her açıdan dört dörtlük bir film. peter o'toole, kral henry rolünde 2 saat boyunca döktürür de döktürür. upuzun kariyerinin en iyi performanslarından bir tanesini ortaya koyar. yazık ki oscar ödülünü cliff robertson'a kaptırır. o yılın adayları arasında en iyisi peter'dı bence. ne kadar da muazzam bir aktördü, bu filmde bir kez daha anlıyoruz. ona başrolde eşlik eden efsane aktris katherine hepburn de muazzamdı. neyse ki akademi hepburn'ün performansını es geçmemiş, ödüllendirmiş (ödülü barbra streisand'la paylaşmıştı). bu iki büyük aktöre henüz genç olan anthony hopkins onların gölgesinde kalmadan eşlik eder. timothy dalton'ı da es geçmeyelim. 1,5 saati tek mekanda (sarayda) geçen ve 7 oyuncunun üzerinden ilerleyen bu enfes filmde her oyuncu görevini eksiksiz yerine getirir.

    filmin oyunculukları kadar senaryosu da müthiş, ki oyunculuklara hayran kalırken bir süre sonra mükemmel bir akıcılığa sahip olan diyaloglara da hayran kalmamak mümkün olmuyor. senaryonun her satırı şahane. henry'nin hapsettiği eşiyle, oğullarıyla diyalogları, oğulların birbirleriyle diyalogları tek kelimeyle mükemmel. daha ne diyeyim? olay örgüsü de enfes. herkes herkesin kuyusunu kazıyor. klasik taht oyunları oynanıyor. herkes o anın şartlarına göre bencilce hareket etmeye çalışıyor. yönetmen ve senarist ikilisi bu koltuk sevdasını epey iyi yansıtıyorlar. tek mekan dedim. 2 saatlik filmin %86,8'i (sayıyı salladım) sarayda geçiyor ama içindeki dinamizmle tek mekanın boğucu olmasının önüne geçilebiliyor.

    bu arada akademi'ye dönersek... film ödülünü carol reed'in müzikali oliver!'a paslamış. ödülü lion sonuna dek hak ediyordu. hopkins'in kaliteli performansını aday göstermemiş bile. anthony harvey'i aday göstermiş ama ödülü carol reed'e paslamış. müzikal oiver!'ı çok sevmiş anlaşılan. neyse ki senaryo ödülünü vermiş. gerçi niye bu paragrafı yazıyorum ki? koskoca 2001 a space odyssey bile sadece efekt ödülünü almış, şaka gibi.

    the lion in winter epey kaliteli bir film. şu an game of thrones'da anlatılan olayları '68'de anlatmış.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap