2 entry daha
  • yeni nesil dizel motorlarda kullanilan bir yakit enjeksiyon sistemi.bir yuksek basincli yakit pompasi, buradan silindirlere giden metal yakit borulari ve yanma odalarina bagli, zaten yuksek basicla puskurtulmeyi bekleyen yakitin yanma odasina giri$ine izin veren elektromanyetik kontrollu ( en son versiyonunda piezoelektrik kontrollu) enjektorlerden ve bu enjektorlere komuta eden kontrol bilgisayarindan olu$an bir sistemdir.
    sistemin ortak yol olarak adlandirilmasinin sebebi ise $udur: yakit, pompadan silindirlere kadar, ortak yakit borusu icinde,her zaman yuksek basinc altinda beklemektedir (1500 bar civarlarinda ve bu deger her yeni nesil sistemde giderek artmakta). yakiti silindirlere puskurten enjektorler elektronik kontrollu olduklari icin, motor kontrol programlariyla, degi$ik yuk durumlarinda farkli miktarlarda yakiti kolayca saglayabilirler.
    puskurtulen yakitin yuksek basincli olmasi, daha kolay yanmasi ve yanmami$ atik birakmamasi sebebiyle istenen bir $eydir: ne kadar yuksek basinc olursa o kadar iyi.boylece daha verimli ve daha temiz dizel motorlarin onu acilmi$tir.
    bu sistemin, daha once dizellerde kullanilmayan kontrol elektronikleri ile cali$masi ba$ka faydalar da saglami$tir : duzensiz yanmayi tesbit eden sensorlerden gelen bilgiler dogrultusunda yakit puskurtme zamanlamasiyla oynanip daha sessiz cali$ma saglanabilmi$tir.
    ilk olarak alfa romeo ve bosch i$birligiyle geli$tirilip kullanilmi$tir, delphi ve bosch automotive gibi ureticiler tarafindan uretilmektedir, $u an dizel motorlardaki en yaygin yakit sistemidir, dizel motorlarin bugunku populerliginde en onemli rolu oynami$tir, ve dizelin gelecegidir.
    benzer bir sistem icin (bkz: pumpe duse)
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap