6 entry daha
  • terminolojik yani terimbilim olarak bakıldığında çok da önemli olmayan farklardır. genel kapsamda türk dillerine bakıldığında (türkçe ve diğer türkî diller) çuvaşça ve yakutça gibi çok uzak olan türk dilleri dışında hepsinin tarihi gelişimi köktürkçeye kadar inildiğinde bağları tespit edilebilen dil kollarıdır. türkçeyi genel bir dil ismi olarak düşündüğümüzde türkiye türkçesinden tutun kırgızca, özbekçe gibi türk dillerinin hepsi kaynağı tarihî olarak birdir ve yazılı metinler aracılığıyla takip edilebilmektedirler.
    kazakçayı, tatarcayı, azerbaycan türkçesini vs. ha lehçe diye adlandırmışız ha şive pek de önemli değil. çünkü değindiğim gibi hepsi ana türkçenin bir parçası ve -pek tabii- çeşitli farklılıklar dışında tarihî tek bir köke dayanmaktadırlar. çuvaşça, yakutça, torca, hakasça gibi lehçe/şiveler ise tarihî olarak elde eski metinler olmadığı için takip edilememektedir. bu yüzden ana türkçenin içerisinde farklı ve uzak bir konumdadırlar. ama yine de gramatik olarak baktığımızda türk dilinin bir koludurlar.
    lehçe/şive gibi ayrımlar yapmak yerine bütün bu adlandırılan "dilleri" türkçenin kolları diye adlandırmak en doğrusu olur. her biri bireysel farklı bir dil olmadığı için kazakça, kırgızca yerine kırgız türkçesi, kazak türkçesi, özbek türkçesi vs. diye adlandırmak da ayrıca daha doğru olacaktır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap