6 entry daha
  • sultan abdülaziz han devrinin mühim simalarından yusuf kamil paşa, aslen arapgirli olup, akkoyunlu hanedanın gök-beyi sülalesinden ismail bey'in torunu, mehmet bey'in oğludur.

    paşa, hafızası olağanüstü ve çok zeki; aynı zamanda inanılmaz derecede alçak gönüllü bir insandı. yardım etmeyi ve yardımlaşmayı çok seven bir yapıya sahipti. dolayısıyla özellikle ramazan ayında fakir insanlar tarafından kapısı sürekli çalınırdı. her sene ramazandan bir iki gün önce fakir mahallelere arabalar dolusu erzak gönderirdi.

    sultan abdülaziz han'ın tahttan indirildiği gün dolmabahçe sarayı'na geldiğinde sadrâzam mütercim rüşdü tarafından hürmetle karşılanmış fakat salonda bütün devlet adamlarının önünde ''rüşdü paşa iyi bok yediniz!'' diye azarlamış; sonra onu yanına alıp başka bir odaya geçtikten sonra sert bir şekilde telkinlerde bulunmuştur.

    gördüğü bir rüya üzerine 1833 yılında mısır'a gitmiş, orada zeynep hanım'la evlenmiş ve fransızca'yı mükemmel düzeyde öğrenmiştir.

    bir müddet ticaretten sorumlu olan yusuf kamil paşa, özellikle meclis-i vala riyasetine getirilmiş ve bu vazifede iken 5 ocak 1863 yılı pazartesi günü sadrazam olmuştur.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap