7 entry daha
  • tanrılar hakkında söyledikleri onu ilk ateist yapar diyebiliriz. antropomorfik tanrı elestirisinden farklı bir durum söz konusu burada. ksenophanes gibi "bilmeden sallıyorsunuz" demiyor, tanrı yok demeye getiriyor bence (de). zira hakkında hiçbir şey bilemeyeceğimiz ve kavranamayan bir tanrı varlığından bahsetmek başlı başına saçma oluyor.

    şu sofistlerden geriye bir şey kalmamasına yanarım. bazen bunun dönemin filozoflarının işi olabileceğini bile düşünüyorum. ne de olsa sansüre cevaz veren insandı platon. tipik sağcı refleksi ile ne varsa yaktırmış bile olabilir. en azından bir fanatik.

    gemi kazası bahsini biliyorum da işte spekülasyon yapayım dedim. (pratogoras için gemi kazası deniyor. hani benzer şeyler söylerler falan ama düşününce "yok lan" da denir yani)

    edit: şüphelerimde haklıymşım. daha doğrusu platon'un demokritos'un kitaplarını yaktırmaya niyetlendiğini ve "abi değmez, hem herkeste var, geç kaldın" diye adamı ikna ettiklerini öğrendim daha yeni. kesin çok pis bir yobaz bu platon. kesin yakmıştır protogras'ın da prodikos'un da kitaplarını.

    edit2: biliyorum "platon'la dalga geçmek kolay ama platonculukla baş etmek zordur" ama benim yaklaşımım farklı. lütfen.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap